Yang Zhongjian

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Yang Zhongjian (kinesisk: 杨钟健, pinyin: Yáng Zhōngjiàn; født 1. juni 1897 i Hua i Shaanxi i Kina, død 15. januar 1979), også kjent som C.C. (Chung Chien) Young, var en av Kinas fremste paleontologer.

Yang tok slutteksamen fra det geologiske fakultet ved Pekinguniversitetet i 1923, og doktorgraden i 1927 fra Universitetet i München i Tyskland. Han var professor ved den geologiske oppmåling ved Beijinguniversitetet og Xi'ans Nordvestuniversitet. Yangs vitenskapelige arbeid var viktig for opprettelsen av Det kinesiske institutt for virveldyrpaleontologi og paleoantropologi i Beijing, som huser en av verdens viktigste samlinger innen disse områder. Han var direktør både der og ved Beijings naturhistoriske museum.

Yang hadde oppsynet med innsamling av og forskning på dinosaurer i Kina fra 1933 til inn i 1970-årene. Han var involvert i noen av verdens viktigste fossilfunn, som av prosauropodene lufengosaurus og yunnanosaurus, ornitopoden tsintaosaurus, og den kjempestore sauropoden mamenchisaurus, så vel som av Kinas første stegosaur chialingosaurus.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Dong Zhiming: Dinosaurian Faunas of China, Beijing: China Ocean Press, 1992 ISBN 3-540-52084-8