Yang Zhongjian

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Yang Zhongjian
楊鍾健.jpg
Født1. juni 1897
Shaanxi
Død15. januar 1979 (81 år)
Kina
GravlagtPekinguniversitetet
Utdannet ved Pekinguniversitetet
Beskjeftigelse paleontolog, antropolog, vitenskapsskribent, chancellor, kurator
NasjonalitetKina, Folkerepublikken Kina
Medlem avAcademia Sinica
Academic Division of Earth Sciences of the Chinese Academy of Sciences
Fagfeltvertebrate paleontology

Yang Zhongjian (kinesisk: 杨钟健, pinyin: Yáng Zhōngjiàn; født 1. juni 1897 i Hua i Shaanxi i Kina, død 15. januar 1979), også kjent som C.C. (Chung Chien) Young, var en av Kinas fremste paleontologer.

Yang tok slutteksamen fra det geologiske fakultet ved Pekinguniversitetet i 1923, og doktorgraden i 1927 fra Universitetet i München i Tyskland. Han var professor ved den geologiske oppmåling ved Beijinguniversitetet og Xi'ans Nordvestuniversitet. Yangs vitenskapelige arbeid var viktig for opprettelsen av Det kinesiske institutt for virveldyrpaleontologi og paleoantropologi i Beijing, som huser en av verdens viktigste samlinger innen disse områder. Han var direktør både der og ved Beijings naturhistoriske museum.

Yang hadde oppsynet med innsamling av og forskning på dinosaurer i Kina fra 1933 til inn i 1970-årene. Han var involvert i noen av verdens viktigste fossilfunn, som av prosauropodene lufengosaurus og yunnanosaurus, ornitopoden tsintaosaurus, og den kjempestore sauropoden mamenchisaurus, så vel som av Kinas første stegosaur chialingosaurus.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Dong Zhiming: Dinosaurian Faunas of China, Beijing: China Ocean Press, 1992 ISBN 3-540-52084-8