Yama-uba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Yama-Uba)
Hopp til navigering Hopp til søk
Yama-uba

Yama-uba (山姥, «fjellkjerring») er et monster fra japansk mytologi. Navnet kan også uttales «Yamamba» eller «Yamanba». Hun blir av og til blandet sammen med Yuki-onna («snøkvinne»), men de er ikke de samme.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Yama-uba ser ut som en gammel kvinne, og er vanligvis utrolig stygg. Hennes ville, flokete hår er langt og gyllent hvitt. Hennes kimono (som vanligvis er rød) er skitten og fillete. Munnen hennes sies å være like vid som fjeset hennes, og noen fortellinger beskriver Yama–uba med en andre munn øverst på hodet. Hun kan endre sitt utseende, og bruker denne evnen til å fange sine ofre.

Fremferd[rediger | rediger kilde]

Yama-uba bor dypt inne i skogene i Japans fjellområder. Flere regioner påstår å være hennes hjemsted, deriblant Sabana (hvor hun etter sigende en gang skal ha bodd i en hule ved foten av Nabekura–fjellet), Tōhoku–regionen (nordre Honshu), og Ashigara–fjellene. Ifølge de fleste historiene, holder hun til i en hytte.

Yama-uba jakter på reisende som har forvillet seg inn i hennes skogsområde.Hennes framgangsmåter varierer fra fortelling til fortelling. Noen ganger skifter hun form til en vakker kvinne, eller til noen som betyr mye for hennes ofre. Andre ganger forblir hun i sin opprinnelige form, og spiller rollen som en hjelpeløs gammel dame. Når hun har fått bytte til å stole på seg, spiser hun dem gjerne der og da. Hun kan levendegjøre håret sitt og bruke det til å dra byttet inn i munnen. Hun kan også tilby offeret "hjelp", for så å lede ham til et farlig fjellområde hvor han stuper i døden, og hun kan ete ham. Yama-uba kan også tilby offeret husly i hytten sin. Når den uheldige reisende er fetet opp, slår hun til. I tillegg til å drepe voksne, blir Yama-uba ofte beskyldt for å stå bak hvis barn forsvinner.

Yama-uba har sterke evner innen trolldom, trylledrikker og gifter. Hun bytter av og til bort denne kunnskapen til mennesker, hvis de til gjengjeld bringer henne et offer hun kan spise.

På tross av dette, har Yama-uba en mindre grusom side. Hun oppdro for eksempel den foreldreløse helten Kintaro, som vokste opp til bli den kjente krigeren Sakata no Kintoki.