Xinzheng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gammelt og nytt - gammel pagode foran boligblokker fra sosialrealismens tid

Xinzheng (kinesisk: 新郑; pinyin: Xīnzhèng) er en by med rang som byfylke i provinsen Henan i Folkerepublikken Kina. I 1999 var befolkningen på 608 567.[1]

Xinzheng ligger sør for provinshovedstaden Zhengzhou og regnes i dag som en satellittby til hovedstaden. Mot øst ligger storbyen Kaifeng, mot sør er Xuchang og mot vest er Luoyang.

Den er en av de byene i Henan som ble utvalgt som steder for reform og liberaliseringseksperimenter.

Xinzheng ligger i et jordbruksdistrikt med bl.a. hvete, mais, bomull og tobakk. Området er berømt for sine kinesiske dadler (jujube). Det er også rikt på mineraler som kull, bauxitt og silisium.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den gule keiser.

Xinzheng hevdes å være fødestedet til det legendariske Xuanyuan Huangdi, ("Den gule keiser"), som mytene gjør til det kinesiske folks stamfar. Han skal ha gjort Xinzheng til sin hovedstad og lokalt ansder man derfor at hele den kinesiske kultur har sitt utspring der. Det som i alle fall er sikkert fra arkeologiske funn, er at stedet hadde bofast befolkning allerede 6000 år f.Kr. (Peiligangkulturen).

Under Vår- og høstannalenes tid (770446 f.Kr.) var Xinzheng i århundrer tider Han-statens hovedstad. Xinzheng regnes som en av «Kinas ti oldtidshovedstader».

Administrative enheter[rediger | rediger kilde]

Subdistriktene Xinjianlu, Xinhualu, Xinyan;

Storkommunene Xincun, Xindian, Guanyinsi, Lihe, Hezhuang, Xuedian, Mengzhuang, Guodian, Longhu.

Kommunene Chengguan, Baqian, Longwang.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Kinas riksvei 107 fører gjennom området. Den løper fra Beijing til Shenzhen (rett ved Hongkong, og er på sin vei innom provinshovedstadene Shijiazhuang, Zhengzhou, Wuhan, Changsha og Guangzhou.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ National Population Statistics Materials by County and City – 1999 Period, in China County & City Population 1999, Harvard China Historical GIS