Xi’an-episoden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Markør på stedet der Xi'an-hendelsen utspant seg

Xi'an-episoden 12.-26. desember 1936 (kinesisk: 西安事变; pinyin: Xī'ān Shìbìan) var en hendelse i desember 1936 i Kinas historie. Den fant sted nær storbyen Xi'an ved de varme kildene Huaqingchi, i det som i dag er distriktet Lintong.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

De nasjonalistiske Kuomintang-styrkene under marskalk Zhang Xueliang (sønn av Zhang Zuolin) gjorde mytteri mot sin øverstkommanderende, generalissimo Chiang Kai-shek (Jiǎng Jièshí) og tok ham til fange. Hensikten, som ble oppnådd, var å fremtvinge at Chiang godtok at det ble inngått en avtale med de kinesiske styrker om en bileggelse av stridighetene kineserne imellom, og om dannelsen av en enhetsfront mot japanerne.[1]

De japanske styrkene, som allerede hadde fast fotfeste i Mandsjuria og der hadde opprettet en marionettstat, hadde bombardert Shanghai i 1933 og deretter tvunget Kina til våpenstillstand. Men faren fra den japanske imperialisme var klar.

Samtidig slet Kina med en opprivende borgerkrig mellom kommunistpartiets og nasjonalistenes styrker, og var svekket i kampen mot Japan. Nasjonalistene hadde avfunnet seg med den japanske okkupasjon av Nordkina, og konsentrerte seg om kampen mot kommunistene. Men kommunistene hadde kommet seg unna det nederlag som truet dem i provinsen Jiangxi og klart å forflytte seg til de nordlige deler av provinsen Shaanxi (Den lange marsjen).

Nå som Chiang Kai-shek var tatt til fange av sine egne, kunne han ikke forhindre at generalene på begge sider av borgerkrigen forhandlet frem en anti-japansk enhetsfront. Kommunistenes sendemann til Kuomintang var Zhou Enlai.

Bare ett år etter brøt den andre kinesisk-japanske krig ut. Under krigen forekom det imidlertid stadig at nasjonalistiske og kommunistiske kinesiske styrker skjøt mot hverandre.

Etter krigen brøt borgerkrigen ut på nytt med full styrke.

Minnesmerke[rediger | rediger kilde]

Stedet (Xi'an shibian jiuzhi) der episoden fant sted, det vil si der generalissimo Chiang ble tatt til fange, ble i 1982 oppført på Folkerepublikken Kinas liste over kulturminner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Alexander Pantsov of Steven I. Levine, Mao: The Real Story (New York: Simon & Schuster, 2012), ss. 299-304.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]