Hopp til innhold

Xena: Warrior Princess

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Xena: Warrior Princess
Generell informasjon
SjangerActionserie, fantasy-tv-serie, mytologisk TV-program, alternativ historie-TV-serie
Prod.landUSA
Sesonger6
Episoder134
SpråkEngelsk
Basert påHercules: The Legendary Journeys
Foran kamera
Medvirkende
17 oppføringer
Renee O'Connor (rollefigur: Gabrielle)
Lucy Lawless (rollefigur: Xena)
Karl Urban (rollefigur: Caesar, Amor)
Ted Raimi
Kevin Smith
Hudson Leick
Adrienne Wilkinson
Alexandra Tydings
Marton Csokas
Danielle Cormack
Bruce Campbell
Timothy Omundson
Claire Stansfield
Jennifer Sky
William Gregory Lee
Tsianina Joelson
Paris Jefferson
Bak kamera
Skaper(e)John Schulian
ProdusentSam Raimi
MusikkJoseph LoDuca
Prod.selskapRaimi Pictures
Sending
Periode4. sep. 199518. jun. 2001
TV-kanalsyndikatsending[1]
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Xena: Warrior Princess er en amerikansk TV-serie som gikk fra 1995 til 2001. Serien blandet tradisjonelle skrekkfilmelementer med typiske amerikanske ungdomsserier. Serien var laget av Robert Tapert, og produsert av Renaissance Pictures.

Stiftelsen Barnevakten ble etablert i år 2000, som en konsekvens av at Roar Røyse reagerte på at TV-serien ble sendt på dagtid da barn og unge så på TV. Røyse kontaktet annonsørene som hadde reklametid før og etter serien og oppfordret dem til å trekke seg som annonsører. Senere innførte Stortinget en lov som påla TV-selskap å flytte serier som Xena til etter klokken 19.00. [2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen er lagt til antikkens Hellas (noen ganger med henvisning til det romerske Hellas) og ble filmet på New Zealand. Det antikke Hellas som blir filmet i TV-serien. var i stor grad avledet fra historiske områder og skikker. Men kjente steder og hendelser - slag, handelsruter, byer og så videre - er oppdiktet for å generere en attraktiv fiktiv verden. Området er ofte under angrep fra ulike krigsherrer, og det finnes en rekke fredløse.

Alle de viktigste byene i TV-serien er oppkalt etter forskjellige historiske byer i det antikke Hellas. Deriblant Amfipolis (fødestedet til Xena) Potidaia (fødestedet til Gabrielle) og Athen (fødestedet til Joxer) samt Korint, Delphi og Kirra (fødestedet til Callisto) som ble brent ned og fullstendig ødelagt av Xenas hær.

Etter hvert som TV-serien utvikler seg, finner imidlertid en rekke hendelser sted gjennom mer moderne tider og områder, fra Kleopatra til Julius Cæsars Roma. Østlige religioner blir også berørt, men med lite hensyn til nøyaktig tid eller sted.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Lucy Lawless.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Complete Directory to Prime Time Network and Cable TV Shows 1946–Present (engelsk) (8th utg.). oktober 2003. ISBN 978-0-345-45542-0. OL 9339109M. Wikidata Q24082769. 
  2. ^ Porno og pinsevenner

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]