Xan Krohn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Xan Krohn (født i Bergen 15. juni 1882 som Christian Cornelius Krohn, død i Oslo 30. oktober 1959) var en norsk billedkunstner, som arbeidet mange år i Russland. I 1907 giftet han seg med den russiske adelskvinnen og kunstnerinnen Julie de Holmberg Krohn fra Kursk.

Han studerte først ved Den kongelige tegneskole 1899-1902, via Konstföreningens Ritskola Helsingfors, og fra 1905 ved Det Keiserlige Kunstakademi i St. Petersburg under Russlands mest betydelige realist, Ilja Repin. Omkring 1906 dro han via Akademie Holossy i München til Paris hvor han hadde lærere innen flere av tidens kunstretninger. Fram til 1917 var han mest i Russland, men kom seg etter hvert rundt og besøkte flere land både i Afrika og Asia (jordomseiling). Reisevirksomheten ble en del av hans liv, og stoppet ikke selv om han bosatte seg i Oslo. Han livnærte seg i perioder som dekorasjonsmaler både ved Nationaltheatret og i Moskva. Han drev også som steinhugger.

Under oppholdet i Russland var han tilknyttet bevegelsene Mir iskusstva («Kunstens verden») og Bubnovy valet («Ruter knekt»). Etter revolusjonen i 1917 bosatte han og hans hustru seg i Oslo. I 1925 laget han altertavlen i Totenviken kirke. Den består av to deler: et glassmaleri, som fremstiller «Jesus velsigner de små barna», og et freskomaleri med tittelen «Nattverdens innstiftelse».

Kunsten hans bærer spor av de fleste av datidens retninger. Hans hovedarbeider dreide seg om landskaper, men også aktbilder, portretter og, i likhet med sin ektefelle, også blomsterbilder.

Han utga memoarboken En vagabonds vandring på jorden (Gyldendal, 1950. omslag)

Han har hatt separatutstillinger i Odessa, St. Petersburg og Kiev, (visstnok også i Moskva og Riga). I Norge har han stilt ut i samtlige større kunstforeninger, foruten å ha hatt bilder på Høstutstillingen.

Han har også utført fresker i Det georgiske museum i Tblisi.

Både sønnen Oleg og sønnedatteren Sonja Krohn ble billedkunstnere.

Kilde[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]