Wyk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wyk
St. Nicolai-kirken i Wyk.
Havnen i i Wyk.

Wyk (formelt Wyk auf Föhr, frisisk: Wik, a Wik eller Bi a Wik, plattysk: De Wyk eller De Wiek, dansk: Vyk på Før) er den eneste byen på den nord-frisiske øya Föhr i Vadehavet utenfor den tyske kysten. Byen er hovedstad i kommunesammenslutningen Amt Föhr-Amrum i distriktet Nordfriesland i den tyske delstaten Schleswig-Holstein. I 2010 hadde byen et folketall på 4 421 innbyggere. Området dekker en overflate på 8 km².

Geografi[rediger | rediger kilde]

Wyk ligger på øya Föhrs sydøstre del. Byen består av tre bydeler: Sentrum, Boldixum og Südstrand.

Historie[rediger | rediger kilde]

St. Nicolaikirken fra 1200-tallet er en av Wyks eldste bygninger. Kirken er bygget i romansk stil og ligger i bydelen Boldixum. I perioden 1435-1721 var Föhr delt mellom Danmark og Hertugdømmet Slesvig. Wyk og den østre delen av Föhr tillhørte den gottorpske delen av Hertugdømmet Slesvig. I Wyk sees stadig spor av den danske tiden, i form av danske foreninger og en dansk skole.[1]

I 1706 fikk Wyk status som kjøpstad. I 1819 ble det anlagt et sjøbad i Wyk, som dermed er Schleswig-Holsteins eldste badeby. I årene 1842–1847 var kong Kristian VIII av Danmark flere ganger gjest i Wyk, og i 1844 var også den danske forfatteren H.C. Andersen i Wyk på badeferie. På denne tid tok turismen fart, og antallet badegjester økte. I 1910 fikk Wyk byrettigheter.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Den viktigste næringen i Wyk er turismen. På begynnelsen av 2000-tallet hadde Wyk drøyt 46 000 badegjester hvert år.

Staden har fergeforbindelse både med Dagebüll på fastlandet, og med naboøya Amrum.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Allan Mattesen Jacobsen (7. juli 2008). «Udflugt/ferietip: Tag en tur til Før!». Jydske Vestkysten. Besøkt 15. mai 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Wyk auf Föhr – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons

geografistubbDenne geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)