Wolverton (Milton Keynes)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wolverton
St George, Wolverton, Bucks - geograph.org.uk - 333049.jpg
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
DistriktMilton Keynes
Admin. grevskapEnhetlig myndighet
Seremon. grevskapBuckinghamshire
StatusBydel
PostnummerMK12
Retningsnummer01908
Befolkning13 564 (2001)

Wolverton
52°03′46″N 0°48′37″V

Wolverton er en bydel i Milton Keynes, England. Den var fram til 1960-årene en egen by, men ble innlemmet i den nye byen som ble anlagt. Den ligger nord for sentrum i Milton Keynes, i nærheten av Stony Stratford.

Navnet er av angelsaksisk opprinnelse, og betyr Wulfheres gods. Den nevnes i Domesday Book som Wluerintone. Opprinnelig var den en liten landsby nordvest for dagens sentrum. Det området er kjent som Old Wolverton, men det er ingen spor etter middelalderbebyggelsen der. Byen oppsto i det 19. århundre i forbindelse med utbyggingen av jernbanen.

Grand Union-kanalen renner gjennom Wolverton, og i det 19. århundre ble stedet et viktig knutepunkt mellom jernbanen og kanalnettverket. Stasjonen ble åpnet i 1845 av dronning Victoria. Det lå også en lokomotiv- og vognfabrikk der, Wolverton Works. Den er adskilt fra byen med en mur som går langs nesten hele den ene siden av byen. På muren er det fortsatt spor etter kamuflasjemaling fra andre verdenskrig. Fabrikken var lenge en viktig arbeidsgiver, men brukes nå kun til oppbevaring av lokomotiver og vogner. De kongelige togvognene står normalt der, og den nyeste av disse ble ferdigstilt ved Wolverton Works i 1977.