Hopp til innhold

Wilms’ tumor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Wilms' tumor er en svulst som også blir kalt nefroblastom, altså en type nyrekreft. Denne svulsten utgjør cirka 5% av alle kreft-sykdommene hos barn. Årskene til at noen får denne svulsten er usikre, men har sannsynligvis sammenheng med forstyrelser i arvestoffet. Wilms tumor er mest vanlig hos barn under skolealder, men det er også tilfeller med ungdom og voksne med wilms tumor. Om lag 90 prosent av alle som får wilms, overlever.

Wilms kategoriseres etter stadium 1-5 1.Stadium 1 – Lokalisert til nyren, radikalt fjernet Stadium 2 – Tumorvekst utenfor nyren, men radikalt fjernet Stadium 3 – Tumorvekst utenfor nyren, ikke radikalt fjernet, eller lekkasje ved fjerning eller biopsi. Stadium 4 – Spredning til fjerne deler av kroppen(mest vanlig lungene) Stadium 5 – tumor i begge nyrer

I tillegg er det avgjørende om tumoren har gunstig (ca. 95%) eller ugunsting histologi.

Svulsten blir ofte oppdaget ved at barnet får en kul på magen, det kan også være magesmerter, blod i urinen eller feber. Svulsten blir operert ut ved et sykehus, og pasienten blir behandlet med cellegift og i noen tilfeller stråling. Det er alltid en risiko at den kommer tilbake, så det er nødvendig med kontroller i minst 10 år etter at svulsten er fjernet.