Williams FW27

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nick Heidfeld i sin Williams FW27 under Canadas Grand Prix 2005
Mark Webber i et pitstopp under San Marinos Grand Prix 2005

Williams FW27 (uoffisielt også kalt BMW Williams FW27 og BMW FW27) var Formel 1-bilen som Williams-teamet brukte i Formel 1-sesongen 2005. Bilen ble designet av teknisk direktør Sam Michael og aerodynamiker Loïc Bigois. Chassiset var en monocoque i karbonfiber og bikakestruktur-kompositt. Hjulopphenget både foran og bak var av torsjonsstang-typen. Motoren var en BMW P84/5 3,0-liters V10-motor med en Williams 6-trinns tverrstilt halvautomatisk girkasse. Det ble brukt dekk fra Michelin, drivstoff fra Petrobras og olje fra Castrol.

Denne bilen var den siste Williams-modellen med BMW-motor, ettersom BMW hadde kjøpt Sauber-teamet, som ble til BMW Sauber påfølgende sesong sesong. Neste års Williams-modell, Williams FW28, hadde motor fra Cosworth. Dette var også siste året at Williams kjørte med Michelin-dekk, før de gikk over til Bridgestone.

Bilens utseende var lik 2004-designet, med mindre endringer. Williams gikk inn i 2005-sesongen med store sponsoravtaler fornyet, så som Allianz, FedEx, HP, Reuters, Oris, Hamleys, Budweiser, Petrobras og Castrol. Teamet fikk også nye sponsorer, som RBS og avsluttet sponsoravtalene med Niquitin, CCTV og Shanghai Circuit.

Selv om Williams hadde vært konkurransedyktig og tatt et par seiere de siste årene, så viste FW27 seg å ikke gi det samme prestasjonsnivået som bilene til noen av de andre teamene. De nye førerne Mark Webber og Nick Heidfeld tok poeng ganske ofte, men en Grand Prix-seier var ikke innen rekkevidde. Høydepunktet var andre- og tredjeplassen i Monaco. Heidfeld tok også en andreplass i Europas Grand Prix, hvor han startet fra pole. Fra og med Italias Grand Prix var Heidfeld skadet og ble erstattet av Antônio Pizzonia, som tidligere hadde vært Webbers teamkollega i Jaguar i 2003. Williams avsluttet sesongen på femteplass i konstruktørmesterskapet.

Løpsresultater[rediger | rediger kilde]

Se: Williams Formel 1-resultater

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata