William McMahon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
William McMahon in 1950

William McMahon (født 23. februar 1908 i Sydney, New South Wales, død 31. mars 1988), var en australsk politiker fra partiet Liberal Party of Australia og han satt som den 20. statsministeren i Australia.

Han var den lengste kontinuerlig sittende statsråden i Australias historie med 21 år og 6 måneder. Hans far var en advokat av irsk herkomst. McMahon`s mor døde da han var 9 år gammel og hans far døde da han var 18 år. Han ble utdannet ved Sydney Grammar School og senere ved University of Sydney, der han ble uteksaminert med en grad innen juss. McMahon praktiserte juss i Sydney hos advokatvirksomheten Allen, Allen & Hemsley (som nå heter Allens Arthur Robinson), som er det eldste advokatfirmaet i Australia. I 1940, få måneder etter utbruddet av den andre verdenskrig, vervet McMahon seg til det australske militæret, men på grunn av et hørselstap han ble arbeider innenfor hæren noe begrenset. Etter den andre verdenskrig var over reiste han ril Europa for å fullføre hans utdannelse som sosialøkonom.

William McMahon ble valgt til medlem av Representantenes hus for Sydney for distriktet Lowe i 1949. McMahon var dyktig og ambisiøs, og i 1951 ble han var statsminister Robert Menzies valgt til minister for for det australske Sjøforsvaret. I løpet av de neste 15 årene holdt han forskjellige porteføljer innen sosiale tjenester, primærnæring og nasjonale tjenester. Han satt som visepresident i flere ulike kommisjoner. I 1966, da Harold Holt ble den neste statsministeren, etterfulgte McMahon ham som kasserer og som nestleder i partiet.

McMahon forble upopulær blant hans kolleger. Han var svært dyktig, men han ble ansett som altfor ambisiøs og en renkesmed. Han giftet seg aldri, og det var hyppige rykter gjennom hele livet hans om at han var homofil. I 1965, i en alder av 57 år, giftet han seg med Sonia Rachel Hopkins, som da var 32 år gammel. De hadde tre barn sammen: Melinda, Julian (modell og skuespiller), og Deborah. McMahon trakk seg fra parlamentet i 1982. Han døde av kreft i Sydney, den 31. mars 1988, i en alder av 80 år. Hans enke Lady McMahon døde i en alder av 77 år, den 2. april 2010.