Willemstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 12°8′9,6180″N 68°57′10,591″V Willemstad er hovedstaden i Curaçao og den største byen i De små Antillene. Den var fram til 2010 hovedstaden i De nederlandske Antillene. Den har en befolkning på om lag 140 000 (1. januar 2009). Byen består av to hoveddeler: Punda og Otrobanda. De er delt av St. Anna-bukten, en dyp bukt med form som en kanal, ca. 1,6 km lang og opp til 90 meter dyp som forbinder det karibiske hav med den naturlige lagunen med havneanlegg som kalles «Schottegat». Det nederlandske selskapet Royol Dutch Shell etablerte et oljeraffineri i havnen allerede i 1914.

Punda, på østsiden av kanalen, ble bebodd fra 1634, da nederlenderne overtok øyen fra Spania. Antageligvis betyr Punda noe sånt som «punktet». Otrobanda, som ble bebodd fra 1707, er den nyere delen av byen og er betraktet som en fattigere del av byen, men i de senere år som dens kulturelle sentrum. Selve navnet kommer fra papiamento otro banda, som betyr «den andre siden».

Punda og Otrobanda er forbundet med en svingbro på pontonger, Koningin Emmabrug som ble bygd tre i 1888. Etter at biltrafikk over broen ble forbudt på 1970-tallet går nå det meste av trafikken mellom de to bydelene over Konigin Julianabrug. Ca 15 000 fotgjengere benytter fortsatt den gamle broen daglig.

Willemstad har et bysentrum med en rekke koloniale, arkitektoniske mesterverk, sterkt influert av ulike nederlandske stilarter. Dette har medført at den historiske delen av byen er erklært minneverdig av UNESCO.

Den særegne arkitekturen og beliggenheten langs St. Anna-bukten har ført til at Willemstad omtales som «Den vestlige halvkules Amsterdam».

På grunn av plasseringen er Willemstad en utmerket havn. Willemstad ble setet for et større raffineri til Royal Dutch/Shell fra 1914.

Byen er også et viktig turistmål.

Willemstad betjenes av Hato International Airport, som også er hjemmebasen til Insel Air, Curaçaos flyselskap.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]