Wikipedia:Veiledning til pågående vandalisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dette er en veiledning om å rapportere brukere til Wikipedia:Administratorintervensjon mot vandalisme (snarvei: WP:PV). Denne veiledningen er laget i den hensikt å forhindre ugyldige rapporteringer som uten grunn tar opp administratorenes tid, og derved gi vandaler mer tid til å skape kaos før de blir blokkert.

Hva som skal rapporteres[rediger kilde]

Les først retningslinjen på Wikipedia:Vandalisme og Wikipedia:Spam. Administratorintervensjon mot vandalisme er for å rapportere brukere som for øyeblikket er i gang med vedvarende, klar vandalisme eller spamming. Se avsnittet "#Når rapportering på PV ikke er passende" for å håndtere vanlige hendelser som ikke skal rapporteres her.

Rapporter kun klare regelbrudd som ikke trenger diskusjon eller detaljerte forklaringer. Hvis det er en rimelig sjanse for at noe kan være noe annet enn vandalisme, skal det sannsynligvis bli rapportert et annet sted, eller ikke i det hele tatt.

Når man skal rapportere[rediger kilde]

Blokkering er ment å være forebyggende, ikke straffende. Derfor må brukeren vise en sterk sannsynlighet for å gjøre ytterligere forstyrrende redigeringer. Administratorer fjerner trolig rapporten din hvis de føler at vandalen har stoppet.

Hvordan rapportere en bruker til PV[rediger kilde]

Alle rapporter skal plasseres på toppen av listen på Wikipedia:Administratorintervensjon mot vandalisme.

  • For å rapportere en bruker, skriv *[[Spesial:Bidrag/Brukernavn]] Eventuell kommentar. ~~~~
  • Erstatt "Brukernavn" med vandalens brukernavn eller IP-adresse.

Dette ser slik ut

Når rapportering på PV ikke er passende[rediger kilde]

Hvorfor har ikke brukeren eller IP-adressen jeg rapporterte blitt blokkert?[rediger kilde]

Hvis du rapportererte en bruker eller IP-adresse til administratorintervensjon mot vandalisme og den ikke ble blokkert, bør du først sjekke sidehistorikken; de fleste administratorer forklarer i redigeringsforklaringen hvorfor de fjerner en oppføring uten å blokkere. Hvis ingen grunn er oppgitt, kan du (høflig!) spørre administratoren som fjernet rapporten fra siden. Noen av de mer vanlige grunnene er listet nedenfor:

  • Brukeren har sluttet å gjøre skadelige redigeringer, særlig hvis det er en IP-adresse.
  • Administratoren vurderer advarslene som upassende – for eksempel i tilfelle en innholdsuenighet.
  • Hvis det er en IP-adresse, kan den være delt; blokkering kan påvirke mange brukere på én gang. Administratorer er motvillige til å blokkere slike IP-er fordi å gjøre det kan forårsake utilsiktet tap, særlig i tilfelle sensitive IP-adresser.

Se også[rediger kilde]