Wikipedia:Underprosjekter/Dyplenking

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dyplenking er en grunnleggende del av internett mens rettigheter til og avgifter knyttet til dette er et norsk frivillig fenomen introdusert av Mediebedriftenes klareringstjeneste, som også er forsøkt innført i Texas.

Wikipedia er, og forblir, et åpent leksikon. Brukere av Wikipedia har som grunnholdning at materialet er fritt tilgjengelig. Dette betyr at republisering av stoffet i Wikipedia skal være under samme lisens som det er gjort tilgjengelig, og at dyplenking kun er å anse som en variant av dette. Materiale det linkes til på andres nettsteder er under de respektive nettsteders lisensbetingelser.

Der direkte dyplenking medfører driftsproblemer, eller hvor dyplenking brukes for å indikere annen opprinnelse eller lisens, kan dette sperres.

Det er antatt at det eksisterer en gjensidighet mot nettsteder og at de som lenker til Wikipedia også ønsker at Wikipedia skal lenke til seg. Noen aktører er listet nedenfor fordi de ønsker lenker til og fra Wikipedia og ønsker å være svært klare på dette.

Legg merke til at lenking til nettsteder også berøres av sitatretten. Dette gjør at dyplenking i mindre volum for å vise til forhold beskrevet på sider fra vedkommende nettsted er akseptabelt uten å ha spesifikke avtaler.

Aktører som ønsker lenking[rediger kilde]

Aktører som ikke ønsker lenking[rediger kilde]

Aktører som lenker mye til Wikipedia[rediger kilde]

Se også[rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger kilde]

Dyplenking