Wikipedia:Underprosjekter/ABM-utvikling/Møtereferat og agenda fra møtet med ABM-utvikling 27. oktober 2005
Utseende
Møtereferat og agenda fra møtet med ABM-utvikling 27. oktober 2005 (0930-1030)
- Status når det gjelder bruk av stoff fra private aktører (TVNorge, Gyldendal, Pax, Statoil)
- Levering av innhold fra statlige aktører
- Fotografering i kirker, museer og inne i andre faste kulturminner
- Adgang til statlige billedsamlinger og informasjonskanaler; Odin, GalleriNOR, Nasjonalbiblioteket, SEFRAK (faste kulturminner), Forsvarets digitale billedarkiv, Universitetet i Bergen
- Copyrightbestemmelser, frigi stoff under Creative Commons eller GNU Free Documentation License, forhold til BONO og andre interesseorganisasjoner
- Dyplenking til aktuelle nettsteder, ref. Klareringstjenesten (http://www.mediebedriftene.no/klarering/) som ikke kan brukes i Wikipedia
- Økonomisk støtte generelt og begrensede prosjekter spesielt
- Speilet i Amsterdam er tregt og all støtte mottas med takk
- Oppfølging av skoler som skriver i Wikipedia, skolebokprosjektet Eldre verdshistorie og andre
- Kreativ løsning av pressekortproblemet for Wikinews
- Alternative wikiprosjekter som kan være av interesse for fagfeltet ABM jobber med
1. Status når det gjelder bruk av stoff fra private aktører
[rediger kilde]Ikke ytterligere utdypet.
2. Levering av innhold fra statlige aktører
[rediger kilde]ABM-utvikling ønsker generelt gjenbruk av stoff i den grad det er mulig, dyplenking og om nødvendig og ønskelig kopiering av innhold. Det er ikke nødvendig med omfattende kildereferanser men ønskelig. (Bruk referanser!)
- Fotografering inne i faste kulturminner og kirker kan de ikke si et ubetinget ja til. De kan derimot være behjelpelige med å knytte kontakt med de aktuelle partene, og gi et spesielt eller generelt introduksjonsskrive som presenterer en person og forklarer at vedkommende representerer Wikipedia og ABM-utvikling. Dette forutsetter at vedkommende som har et slikt skriv er kjent av ABM-utvikling og har støtte i Wikipedia. (Jeg antar at en slik bruker må være kjent for gode bidrag i WP)
- Adgang til statlige billedsamlinger og informasjonskanaler er ikke noe de kan gi ubetinget. Dette må tas opp mot de enkelte aktørene. I noen tilfeller kan det være at kun uttrekk av baser er tilgjengelige og ikke hele basen. ABM-utvikling kan godt være en døråpner, og kan se for seg å ta med et «spørsmål om wikipedia når avtaler likevel skrives». (Jeg antar dette betyr at spørsmålet vil bli stilt og at WP vil få beskjed om hvilken kilder som er tilgjengelig på gfdl/cc -lisens, og/eller hvem aktør i basen som stiller seg velvillig til en slik løsning.)
- ABM-utvikling er opptatt av at stoffet skal være allment tilgjengelig, og oppfatter lisensene WP bruker som et kriterium som impliserer dette. Gjenbruk av publisert stoff virker derfor greit, også parallellpublisering rett til Wikipedia om nødvendige stubber ikke allerede finnes. Dette må imidlertid klareres innad. Det er antatt at det er ønskelig å gjøre dette automatisk fra Kulturnett.no. Om slik parallellpublisering skal skje så forutsetter de at de på samme måte kan gjenbruke stoff fra Wikipedia.
- Dyplenking er greit. De ser ingen grunn til å bruke samme modell som nettavisene (Klareringstjenesten). Holdningen er at dyplenking er en forutsetning for å få nettet til å fungere og å stoppe eller hindre dette virker unaturlig. Det er antatt at dyplenking kan skje uten problemer til Wikipedia fra deres side også.
3. Økonomisk støtte generelt og begrensede prosjekter spesielt
[rediger kilde]- Det er ikke mulig å støtte prosjekter som ikke er direkte relatert til sektoren
- Oppfølging av skoler som skriver i Wikipedia ble ikke diskutert
- Det ble diskutert en modell for å lage stoff om felles prosjekter. Typisk kan det være at en skriver om kirker og kobler dette mot en statlig institusjon, for eksempel Riksantikvaren. Et annet eksempel kan være helleristning fra veidekulturen til samene hvor dette kan kobles mot et museum i finnmark (?). Spesielt om slike prosjekter er koblet mot nynorsk eller samisk synes det å være interessant. Et slikt prosjekt kan tilstås prosjektmidler, men da midler for i år er utdelt kan det bli vanskelig å få til noe på kort sikt.
4. Kreativ løsning av pressekortproblemet for Wikinews
[rediger kilde]Det ble ingen løsning utover at det ble diskutert en mulighet hvor ABM-utvikling kan forestå å lage et introduksjonsskriv, og/eller forestå kontakt mot museer og institusjoner hvor en ønsker å gjøre prosjekter.
5. Alternative wikiprosjekter som kan være av interesse for fagfeltet ABM jobber med
[rediger kilde]Ikke diskutert
Diverse
[rediger kilde]- ABM-utvikling ønsker å lage portaler inn mot mer utfyllende materiale. I så måte ønsker de å bruke WP som nok en kilde for informasjon. De ser at WP over tid kommer til å få langt mer dyptpløyende artikler om stoff enn de selv har og ønsker å utnytte dette for egen lenking. Dette medfører at lenkestrukturen på noen måte må utnyttes automatisk. Det ble her nevnt at ABM-utvikling brukte noen pci-indikatorer som kunne være faste. disse er knyttet til emnestrukturen de bruker. Det er antatt at en kan koble emner relativt greit men at det er vanskeligere å koble artikler. Dette fungerer greit fra WP sin side, det er identifikatorene som ABM-utvikling bruker som er problemet.
- Det finnes kunstverk som er under copyright, og som det er ønskelig å kunne bruke. Dette synes vanskelig å løse generelt men de skal se på hva de kan gjøre for å få til en løsning sammen med Kunstnernes Informasjonskontor. Det er ansett at det er viktig for kunstnere å få en omtale og at dette er grunn god nok til å få til en løsning. En skissert løsning er å bruke bilder i en tilstrekkelig lav oppløsning til at en unngår reproduksjonsproblematikken.
- Det ble nevnt at nynorsk og samisk wikipedia er overordentlig viktig. Alt samarbeid her er av det positive.
Møtedeltakere
[rediger kilde]- Lars Wenaas (Seniorkonsulent ABM-utvikling)
- Nina Aldin Thune (Kunsthistoriker)
- John Erling Blad (IT menneske)
For tiden er det 3 Wikipediaer som gjelder Norge; bokmål, nynorsk og samisk. I tillegg er det en del norskspråklige søsterprosjekter.