Wikipedia:Ukens artikkel/Uke 31, 2013

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oslo T-banes logo.
Oslo T-banes logo.

T-banen i Oslo er Norges eneste undergrunnsbane og utgjør sammen med Trikken i Oslo og NSBs tog det skinnegående kollektivtransportsystemet i Oslo og Bærum. Selv om T-bane er en forkortelse for tunnelbane, går store deler av banens spor over bakken, særlig utenfor sentrum. Dagens T-banesystem har 95 stasjoner, hvorav 16 ligger innendørs eller under bakken.

Banen drives av Oslo T-banedrift, et datterselskap av Sporveien AS, på oppdrag fra Ruter AS. Rundt 221 000 mennesker bruker daglig (81 millioner i året) T-banen i Oslo, og nærmere hver tredje motoriserte reise til og fra sentrum i rushtiden skjer med T-banen, noe som gir den «avgjørende betydning for byens funksjonsdyktighet».

T-banen i Oslo går tradisjonelt under to forskjellige navn. I Oslo vest og Bærum, der T-banen heller har preg av forstadsbane og i svært liten grad er en tunnelbane, kalles den av historiske grunner for «trikken». I Oslo øst, der egentlig tunnelbane er mer vanlig, kalles den «T-banen» eller «banen». Det «østlige» navnet er innført som offisiell betegnelse på hele nettet. Til midten av 1990-tallet var de vestlige og østlige linjene adskilte og det var endel forskjeller i f.eks. billettsystem. Les mer...