Wikipedia:Ukens artikkel/Uke 26, 2016

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forfatteren og tegneren Tove Jansson skapte Mummiuniverset på bakgrunn av egen oppvekst
Forfatteren og tegneren Tove Jansson skapte Mummiuniverset på bakgrunn av egen oppvekst

Mummitrollet er hovedfiguren i en serie på ni barnebøker og fire bildebøker av den finlandssvenske forfatteren og tegneren Tove Jansson, utgitt fra 1945 til 1970. Bøkene blir ofte kalt Mummibøkene og handler om Mummitrollet og hans venner og familie i Mummidalen.

Bøkene tar utgangspunkt i Janssons barndomsminner fra sommerferier i den finske skjærgården. Personer og mennesketyper er kamuflert som mummiverdenens forskjellige figurer. Bøkenes tilsynelatende enkelhet oppfattes som en overbygning over vesentlige spørsmål. I fabelens form behandler bøkene spørsmål som familierelasjoner, personlighetsutvikling og katastrofefrykt. Mummitrollets to grunnholdninger gjenspeiles i fortellingene: eventyrdrømmen og redningsdrømmen; han vil gjerne oppleve eventyr, men aller helst vil han være en helt og redde noen.

Bøkene om Mummitrollet er oversatt til om lag femti språk, og er bearbeidet for flere andre medier: Tegneserien Mummitrollet, en mummiopera, flere animasjonsfilmer for TV og en europeisk-japansk animasjonsserie for TV og kino, I Mummidalen (1990–91). Fornøyelsesparken Muminvärlden åpnet i 1993. Les mer…