Hopp til innhold

Wikipedia:Tinget/Arkiv/2015-05

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tyske referansemaler

[rediger kilde]

Malomanien på de forskjellige språk innebærer at det noen ville at skulle gjøre alt så meget lettere, i alle fall for min del har den motsatte effekt. Kan noen med mer kompetanse se på min oversettelsesjobb i artikkelen Zinder. Kan noen foreta en "en gang for alle"-jobb som gjør at slike som de berørte tyske malene kan "leses" i nowiki og fungere hos oss? Ctande (diskusjon) 20. jan. 2015 kl. 18:55 (CET)

Ser det bedre ut nå? Det du gjør fungerer i all hovedsak hvis du oversetter en engelsk artikkel til norsk. De engelske referansemalene virker på norsk. Fra tysk må du ta hver eneste mal som -- {{Literatur | -- og erstatte med -- {{Kilde bok | -- eller -- {{Internetquelle | -- med -- {{Kilde www | -- , etterpå må du ta hver eneste |titel= og endre til |tittel=. Den måten jeg gjør det på er at jeg velger "knappen" avansert over redigeringsvinduet og så lupe/penn knappen lengst til høyre over redigeringsvinduet. Her kopierer jeg inn det jeg vil endre i en tysk mal (med mellomrom og det hele) og limer inn det som er riktig i den tilsvarende norske malen, felt for felt. Jeg tar med alt fra og med | til og med = for å hindre at jeg kommer i skade for å endre noe som er artikkeltekst og ikke en mal. Det hadde selvfølgelig vært bedre om de tyske malene virket på norsk slik de engelske gjør, men særlig i større artikler så er det forholdsvis greit å få endret med kopier og erstatt. Da går det i alle fall an å få endret flere referanser samtidig og du slipper å ta dem en for en. --Dyveldi ☯ prat ✉ post 20. jan. 2015 kl. 19:18 (CET)
Det andre tipset er hvis du vil lage en artikkel på norsk som du etterpå har tenkt å oversette til engelsk. Da lager jeg artikkelen på kladdesiden min på engelsk og bruker de engelske malene etterpå har jeg en ferdig artikkel som jeg kan bruke på norsk WP. Når jeg så oversetter fra norsk til engelsk så er alle referansemalene ferdig oversatt til engelsk og virker ok der. Siden de norske referansemalene ikke virker på engelsk så har jeg spart meg for jobben med å oversette dem til engelsk når jeg starter å kladde på engelsk WP. --Dyveldi ☯ prat ✉ post 20. jan. 2015 kl. 19:23 (CET)
Jeg synes problemet med at tyske maler ikke fungerer på nowi er underordnet kopiering av referanser til kilder som man kan undre seg over om i det hele tatt er oppsøkt. Lenker går til sider med helt annet innhold enn det referansen oppgir, lenkeråte importeres og noen av internettkildene er angivelig lest for flere år siden (av hvem?). Kan oversetter stå inne for at artikkelens opplysninger bekreftes av kildene som er oppgitt i referansene? Er det kontrollert? – Ordensherre (diskusjon) 20. jan. 2015 kl. 19:29 (CET)
Godt spørsmål og samtidig en mulighet for å «fornorske» ved å legge inn internettadressen en har oppsøkt i en norsk referanselenke. Dermed får en både sjekket tyske referanser og kan stå inne for at de er lest per dato. En bør så likevel sikre at lenken viser til den infoen som refereres til. --Bjørn som tegner (diskusjon) 20. jan. 2015 kl. 19:52 (CET)
Her er det nok en fordel å åpne alle referansene og lese dem. Nummer 6 (i versjonen ovenfor) heter «Historique de la décentralisation» og går til «Finding The Appropriate Cleaning Services For Your House» nr 9 heter «Ordonnance n°2010-56 du 17 Septembre 2010. .. og går til «見つかりません», nr 7 og 8 går til cic.ne som er en adresse i Niger, men de går begge til samme nettsted og resultatet ser merkelig ut, jeg har ikke klart å finne domeneeier til .ne domenet, så det er noe uvisst hva dette er. Men dette er kanskje en oversettelse under arbeid så da kommer vel dette p plass sånn etterhvert. Kanskje en fordel å bruke malen {{oversatt}} på diskusjonssiden? Dyveldi ☯ prat ✉ post 20. jan. 2015 kl. 20:32 (CET)

Beklager hvis jeg var uklar. Det var egentlig ikke en bloggpost om referansemaler og alle tematisk tilgrensende herligheter. Men det erallerede fjoret en bra jobb med en rekke andre maler, kanskje sætlig fra engelsk, slik at de kan overføres sømfritt. Hvis noen kan gjøre det - fint. Hvis det av en eller annet teknisk prinsipiell grunn ikke går, da er også det en nyttig informasjon. Ctande (diskusjon) 21. jan. 2015 kl. 01:24 (CET)

Hei Ctande, om jeg skjønner deg rett vil du rett og slett få ordnet at du slipper å gjøre noe med maler som ligger i artikler du henter fra tysk - men at de automatisk vises på norsk når du lagrer. Tror du trenger en god nerd til dette, mener huske at nsaa og kanskje også Danmichaelo har erfaring her. Nsaa i fiksing mellom engelsk og norsk i alle fall. Plinger dem, så kanskje vi får en litt mer teknisk orientert prat her, enn en innholdsteknisk-filosofisk utredning ;) Noorse 21. jan. 2015 kl. 15:23 (CET)
Js, Noorse, det vat nettopp det jeg håpet på. Det kan forsåvidt by på problemer en ikkegermanistisk nerd vil overse. F eks har tskerne omvendt bruk av sitattegn - de siterer »slik«, ikke «slik». Men pytt, helt perfekt trenger en slik maloversetter å være. Nok at den er lager et godt leselig resultat.Ctande (diskusjon) 21. jan. 2015 kl. 19:08 (CET)
Jeg har opprettet en rekke oversettelsesmaler. Disse malene oversetter stort sett fra engelsk malverk til norsk malverk automatisk. Det er en manuell jobb å opprette og matche parametre fra engelsk til norske parametre. Det er ikke alltid mulig å gjøre dette 1:1 da malverket er forskjellig fra norsk og engelsk (tysk og andre språk). Hvilke maler er mest brukt på tysk og så starte der er vel det beste. Har du forslag på noen så kan jeg prøve å opprette for en. Nsaa (diskusjon) 27. jan. 2015 kl. 19:47 (CET)

Oversettelsesmaler

[rediger kilde]

Da har jeg tatt fatt i en mal som var benyttet i artikkelen de:Zinder, malen de:Vorlage:Literatur. Jeg opprettet en oversettelsesmal Mal:Literatur, som oversetter alle parametre på tysk til norske parametre slik at mal:kilde bok fungerer selv om man benytter den tyske malen mal:Literatur, der jeg har mappet noen av parametrne til norsk basert på den tilsvarende engelske oversettelsesmalen Mal:Cite book. Det er flott on andre klarer å mappe flere av de manglende parametre her. Nsaa (diskusjon) 27. jan. 2015 kl. 20:47 (CET)

Jeg tilhører dem (skjønt kanskje det bare er jeg) som er nokså grunnleggende skeptisk til maler. Dette opplegget gjør meg ikke lysere til sinns, men muligens foregriper jeg noe. Skal det stå tyske ord som «Verlag» og «Jahr» i den norske koden? Eller er det bare noe som ikke er ferdig oversatt? Hilsen GAD (diskusjon) 27. jan. 2015 kl. 21:02 (CET)
Leser du bruksanvisningen på mal:Literatur så står det at den skal substes. Dermed forsvinner alle tyske malparametre etc. fra artikkelen og malen erstattes med den norske med norske parameternavn :-). Forstod jeg deg riktig nå? Man kunne fått en bot til å traversere oversettelsesmalene og substet dem en gang i døgnet el.l. automatisk … Det er flere som er grunnleggende skeptisk til maler, men p.t. er dette det beste vi har på å forenkle og standardisere en del funksjonalitet. Den nye editoren har dog mye automatisk støtte på utfylling av malverk, og her kan vi nok på norsk bli flinkere til å legge inn de tekniske duppedittene som skal til for at dette fungerer enklest mulig for de som benytter seg av den nye editoren Nsaa (diskusjon) 27. jan. 2015 kl. 21:07 (CET)
Hei igjen, Nsaa. Strengt tatt står det vel ikke i bruksanvisninga at malen skal substes. Det står bare kodeordet «subst». Nå hadde det ikke hjulpet stort for meg om det hadde stått at malen skulle substes, for jeg aner ikke hva det innebærer. Jeg gikk til mal:Literatur og klikka på «Lenker hit». Fant da artikkelen Zinder, og i koden til den står det for eksempel i doble klammeparenteser «webbref|url=http://www.citypopulation.de/Niger.html%7Ctitel=Niger%7Cverk=citypopulation.de%7Chämtdatum=27. august 2011» og «Kilde www | url=http://www.france-niger.com/historique-de-la-decentralisation-au-niger | tittel=Historique de la décentralisation | hrsg=ANIYA. Réseau des collectivités nigériennes et françaises | archiv-url=https://web.archive.org/web/20120406154319/http://www.france-niger.com/historique-de-la-decentralisation-au-niger | archiv-datum=2012-04-06 | besøksdato=2014-01-23 | sprache=fr». Jeg synes disse referansemalene er uleselige nok, om de ikke også skal være på ymse andre språk enn norsk. Men nå er det jo slett ikke sikkert at dette har noe med mal:Literatur å gjøre, og i så fall beklager jeg at dette innspillet kom i denne tråden. Innholdet er likevel relevant nok, synes jeg. Hilsen GAD (diskusjon) 27. jan. 2015 kl. 22:02 (CET)
Ja, den teksten bør kanskje forbedres noe. Dog dette er veldig teknisk, og burde nok vært løst vha. en botjobb som subster disse malene med jevne mellomrom. Nsaa (diskusjon) 28. jan. 2015 kl. 00:48 (CET)
Dette er kjempeflott, helt Superoptikjempefantafenomenalistisk rett og slett. Jeg er av dem som elsker enkle og resussparende hjelpemidler og her er referansemalene utrolig nyttige. Jeg får en masse gratis redigering gjort uten å legge to pinner i kors for å få referansen til å se noenlunde pen ut. Jeg har et spørsmål til Nsaa. Jeg starter noen ganger på norsk også bruker jeg "samme artikkel" på engelsk. Når jeg vet at jeg har tenkt å gjøre det så bruker jeg de engelske malene i den norske artikkelen og så er jeg spart en masse arbeid med å omarbeide referansene når jeg oversetter til engelsk. Fins det et oversettingsverktøy fra en norsk mal til en engelsk? Dette usignerte innlegget ble skrevet av dyveldi (diskusjon · bidrag) 27. jan 2015 kl. 20:40:16 (CET) (Husk å signere dine innlegg!)
Det finnes en for referansemalen en:Template:Kilde_www, men den er spesialtilpasset for denne. Vet ikke hvor godt den er vedlikeholdt eller om det finnes andre. Nsaa (diskusjon) 28. jan. 2015 kl. 00:48 (CET)

Inlinereferanse i tekst -> Referanseliste med forfatter,sidetall -> Litteraturliste med alle metadata om boken

[rediger kilde]

Legg ellers merke til hvordan jeg har kombinert litteraturlisteoppslaget for boken Edmond Séré de Rivières (1965). Histoire du Niger. Paris: Berger-Levrault. i de fire referansene som referer til denne med sidetall (dette er ikke rett frem, men legger det gladelig til der det er ønskelig å ha slik lenking fra tkest via referanser til litteraturlisten). Nsaa (diskusjon) 27. jan. 2015 kl. 20:50 (CET)

Og dette har jeg virkelig leita etter. Den metoden jeg fant var mye mer komplisert enn din løsning Nsaa. Tusen takk! . (Er det forresten lov å kalle ham (no) Sere de Rivieres til etternavn på norsk WP siden Bibsys gjør det eller går vi bare for siste etternavn? --Dyveldi ☯ prat ✉ post 27. jan. 2015 kl. 21:44 (CET)
Jeg har også letet etter det her for et par dager siden, for jeg husker at det var i bruk, men jeg husket ikke hvordan man brukte cite, søkte litt rundt og gav opp etterhvert. Bruker:Nsaa, kunne du laget en kort bruksanvisning? Så kan vi kanskje ta dette litt mer i bruk. Profoss (diskusjon) 27. jan. 2015 kl. 22:25 (CET)
Det ligger en bruksanvisning på {{kilde bok}} som dekker dette. Legg merke til at man istedenfor å bruke cite kan man bruke parameteren ref= i en del maler, blant annet denne. Se de to siste eksemplene Cite er fint om du ikke vil bruke en mal, bare dette ankerfunksjonaliteten (det er mange som ikke liker å bruke maler, og da er det greit å kunne benytte cite direkte). Nsaa (diskusjon) 28. jan. 2015 kl. 00:38 (CET)

Notis om kandidatartikkel: Enver Hoxha

[rediger kilde]

Artikkelen Enver Hoxha er nominert til WP:UA. Se Wikipedia:Kandidatsider/Enver Hoxha.

Mvh M O Haugen (diskusjon) 27. jan. 2015 kl. 20:35 (CET) Dette er en notis for å informere om diskusjoner og prosesser andre steder på Wikipedia, ikke et diskusjonsinnlegg i seg selv.

Notis om kandidatartikkel: RMS «Titanic»s forlis

[rediger kilde]

Artikkelen RMS «Titanic»s forlis er nominert til WP:AA. Se Wikipedia:Kandidatsider/RMS «Titanic»s forlis.

Mvh --M O Haugen (diskusjon) 27. jan. 2015 kl. 21:19 (CET) Dette er en notis for å informere om diskusjoner og prosesser andre steder på Wikipedia, ikke et diskusjonsinnlegg i seg selv.

Developer-spørsmål?

[rediger kilde]

Jeg vet at det på andre nettsteders debattsider er mulig å skjule innlegg fra andre brukere via egne innstillinger etter ønske. Vet noen om noe slikt er under utvikling for Wikipedia? Hvor er det evt mulig å se dette / be om noe slikt? Noorse 11. jan. 2015 kl. 18:33 (CET)

Ikke som jeg vet, og det er ikke helt enkelt å få noe slikt pålitelig på grunn av litt livlig formatering av enkelte brukere. Skal vi få det pålitelig så forutsetter det en bedre diskusjonsløsning enn dagens wikibaserte rotesider.
Det har imidlertid vært luftet om det kan lages en løsning ala Slashdot hvor innlegg kan rankes opp og ned. Det ville føre til at enkelte innlegg kan løftes frem mens andre kan mutes. En annen analogi er likes på Facebook, men merk at dette kun er enveis. Argumentet mot noe slikt var at anonyme kunne trolle ved å løfte frem dårlige innlegg. Et motargument var at det ikke var gitt at anonyme skulle kunne stemme på diskusjonsinnlegg. Det finnes et større arbeid om slikt som konkluderte med at det måtte finnes en kostfaktor om systemet skulle fungere. — Jeblad 11. jan. 2015 kl. 20:10 (CET)
@Jeblad: Ranking er egentlig ikke så interessant for meg her, det jeg var ute etter var bare det å f.eks. kunne skjule enkelte typer meldinger, akkurat som visse ting går rett i spamfilteret i mailboksen ;) Da kan jeg sjekke etter behov. Tror jeg ser problemet du nevner i første setning, mtp fargelegging og symbolbruk i signaturer (antar jeg), det er ikke mulig å ta noe slikt via sidehistorikken? Noorse 21. jan. 2015 kl. 15:31 (CET)
@Noorse: Tror det er konsensus blant utviklerne om å lage en ny diskusjonsløsning fra scratch, de eksisterende forsøkene er ikke gode nok. Tror vi bare må smøre oss med tålmodighet! — Jeblad 21. jan. 2015 kl. 16:22 (CET)
Nyere enn Flow (m:Flow/mw:Flow)? --Chameleon (diskusjon) 21. jan. 2015 kl. 16:57 (CET)
Ja. Ser Flow fortsatt utvikles så kanskje de har ombestemt seg enda en gang, eller kanskje de klarte å løse problemene med endringer i eksisterende kode. Noe av problemet om jeg husker rett gikk på at det var uklart hvordan en skulle organisere tråden om en svarte på flere innlegg. Det var også et ønske om bedre integrasjon mellom Flow/Notifications/PageCuration, men jeg huskeer ikke nøyaktig hva som var ønsket. — Jeblad 21. jan. 2015 kl. 19:02 (CET)
Grovkornet kode for å skjule alle innleggene/avsnitt som linker til brukerdiskusjonssiden til en bruker:
$('#mw-content-text').find('a[title="Brukerdiskusjon:Noorse"]').parent().hide().after('<code class="visskjultinnlegg" style="cursor:pointer;font-size:smaller;">skjult</code>');
$('.visskjultinnlegg').click(function() { $(this).prev().show(); $(this).remove(); });

Bytt ut brukernavnet og legg inn i egen common.js på eget ansvar. Merk at denne ikke nødvendigvis bare skjuler innlegg fra brukeren, men samtlige avsnitt hvor det finnes en lenke til brukerens brukerdiskusjonsside. - Soulkeeper (diskusjon) 30. jan. 2015 kl. 15:05 (CET)

Notis om kandidatartikkel: Verdenscupen i skihopping

[rediger kilde]

Artikkelen Verdenscupen i skihopping er nominert til WP:GL. Se Wikipedia:Kandidatsider/Verdenscupen i skihopping.

Mvh M O Haugen (diskusjon) 31. jan. 2015 kl. 17:19 (CET) Dette er en notis for å informere om diskusjoner og prosesser andre steder på Wikipedia, ikke et diskusjonsinnlegg i seg selv.