Wikipedia:Tinget/Arkiv/2014-11

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkiv
Arkiv
Dette er et arkiv over inaktive diskusjoner fra Wikipedia:Tinget. Vennligst ikke gjør endringer her. Ønsker du å fortsette en gammel diskusjon, ta det opp på den aktive diskusjonssiden.

Notis om kandidatartikkel: Caprella[rediger kilde]

Artikkelen Caprella er nominert til WP:AA eller WP:GL. Se her: Wikipedia:Kandidatsider/Caprella.

Dette er en notis for å informere om viktige hendelser innenfor Wikipedia-prosjektet, ikke et diskusjonsinnlegg. Ta gjerne en tur innom kandidatsiden og bidra til å gjøre artikkelen bedre. --M O Haugen (diskusjon) 11. mar. 2014 kl. 22:21 (CET)

Proposed optional changes to Terms of Use amendment[rediger kilde]

Hello all, in response to some community comments in the discussion on the amendment to the Terms of Use on undisclosed paid editing, we have prepared two optional changes. Please read about these optional changes on Meta wiki and share your comments. If you can (and this is a non english project), please translate this announcement. Thanks! Slaporte (WMF) 13. mar. 2014 kl. 22:55 (CET)

Notis om kandidatartikkel: Spøkelseskreps[rediger kilde]

Artikkelen Spøkelseskreps er nominert til WP:AA eller WP:GL. Se her: Wikipedia:Kandidatsider/Spøkelseskreps.

Dette er en notis for å informere om viktige hendelser innenfor Wikipedia-prosjektet, ikke et diskusjonsinnlegg. Ta gjerne en tur innom kandidatsiden og bidra til å gjøre artikkelen bedre. --M O Haugen (diskusjon) 14. mar. 2014 kl. 23:48 (CET)

Notis om kandidatartikkel: Alf Prøysen[rediger kilde]

Artikkelen Alf Prøysen er nominert til WP:AA. Se her: Wikipedia:Kandidatsider/Alf Prøysen.

Dette er en notis for å informere om viktige hendelser innenfor Wikipedia-prosjektet, ikke et diskusjonsinnlegg. Ta gjerne en tur innom kandidatsiden og bidra til å gjøre artikkelen bedre. --M O Haugen (diskusjon) 15. mar. 2014 kl. 19:18 (CET)

Jubileer og markeringer - forslag[rediger kilde]

Vi har ikke helt klart å få grep om større jubileer og markeringer. Slike milepæler gir ofte en solid "spike" i sidevisningene - i valgkampen vil folk lese om partiene, rundt 17. mai vil folk lese om 17. mai, osv. Nå sist i går hvor det var 200 års jubileum for Notabelmøtet, med seksdobling av trafikken på den artikkelen akkurat den dagen. Dersom slike artikler var mer synlige akkurat når "dagen inntreffer", så tror jeg vi kunne drevet enda mer trafikk og oppfylt vårt "samfunnsoppdrag" med å dele kunnskap enda bedre. Det blir for lite synlig med den eksisterende boksen "I dag", og det har kommet (legitime) motforestillinger mot å haste-oppføre milepæls-artikler som Ukens artikkel. Mitt forslag er at vi lager en egen, relativt liten men likevel synlig boks som brukes til de helt spesielle jubileene. For eksempel Riksforsamlingen 10. april, Skuddene i Sarajevo i juni, Mossekonvensjonen 14. august, osv osv. Den kunne hete noe slikt som "Dagen i dag" eller "Milepæl idag", og så kunne vi brukt den til å lede leseren litt mer målrettet inn til en artikkel som er dagsaktuell akkurat i dag. Mvh, Bjoertvedt (diskusjon) 17. feb. 2014 kl. 12:37 (CET)

Hvor dynamisk skal denne boksen være? Skal det samme stå der neste år på samme dato, eller skal man innholdet kreve "rundere" dager for å bli oppført? Det er sikkert ikke det samme med 201-års jubilieum for grunnloven som 200-års jubileum. ZorroIII (diskusjon) 17. feb. 2014 kl. 13:39 (CET)
Jeg ser at vi i hvertfall har en boks med «I dag» på forsiden. Problemet er vel helst om folk søker på artikkelnavn og går glipp av denne siden. (Det er vel noen måneder siden sist for mitt vedkommende.) Men er de først innom en artikkel, er der jo plenty med blålenker å bla videre i.
Men for å være helt ærlig, liker jeg slett ikke tankegangen bak å gjøre mere ut av det. Med «å lede leseren litt mer målrettet inn til en artikkel » ser jeg markedsførerens idelandskap. Vi skriver da ikke WP for å selge inn noe - vi skriver om ting vi synes er verd at kommer med. Kjekt hvis noen leser det - men ikke fullt så kjekt hvis det skal drives utstrakt markedsføring for å øke lesertallene. Jeg har ikke tittet på lesertallene for min sak om Tony Matelli (mannen bak den halvnakne søvngjengeren utafor et av USAs kvinneuniversiteter) men synes det var gysla kjekt at den norske artikkelen var på plass før enWP. Desverre glippet jeg med billedmaterialet, der jeg burde fått mannen med til et av verkene.
WPs force ligger i å være der og å ha mange ting på plass slik at de som vil ha info, kan finne det de søker - og de som vet mer kan levere sine bidrag. (5 søyler) (At vi stadig er ufullstendige er noe vi må leve med).
Skal der drives markedsføring, synes jeg heller den bør rettes mot å få flere med på å lage artikler om mest mulig av rimelig relevans. Der kunne det gjerne lages tekster som skilte mellom seriøse og ikke-seriøse bidragsytere. Våren pleier å være plagsomt preget av pubertale tilbakestillinger. --Bjørn som tegner (diskusjon) 17. feb. 2014 kl. 14:05 (CET)
Bjørn - vi har jo allerede Ukens artikkel. Det er ikke snakk om noe prinsipielt annet enn det - å ha en liten boks med Dagens jubileum knyttet til datoen, hvor den artikkelen som skal fram ikke velges utfra noen markedsføringsideologi eller favorisering, men ganske enkelte utfra hvilken dag det er. Vi leder allerede leserne inn til bestemte artikler - gjennom samtlige av boksene på forsiden. Kan det virkelig være så farlig å lede dem inn til dagens markering / jubileum? Bjoertvedt (diskusjon) 17. feb. 2014 kl. 20:11 (CET)
Det er jo egentlig noe slikt "i dag" boksen er til for, men vi har ikke vært flinke nok til å oppdatere den, samt velge ut det som er spesielt interessant dette året. Det er i hvert fall etter min mening helt greit å oppdatere den boksen noen dager før med artikler som det er grunn til å gjøre leserne oppmerksom på akkurat dette året. Vi har i år 1814, men også 1914. Neste år er det nye årsdager fra første verdenskrig, osv. Haros (diskusjon) 17. feb. 2014 kl. 20:39 (CET)
Ja, det kunne eksempelvis være en utheving av visse "jubileer" i boksen dagen i dag, for eksempel av det som er runde år (dvs virkelige jubileer). Det kan utheves enten med fet skrift, eller kanskje på en litt annen fargebakgrunn øverst i boksen, hvor de viktigste tingene står (f.eks at en hendelse 3. mars for 100 år siden gjøres mer synlig enn en hendelse 3. mars for 71 år siden). Poenget er å gjøre det lettere for folk som er tilfeldig innom å finne artiklene om særlige milepæler som det også er oppmerksomhet ellers i samfunnet. Seksdoblingen av trafikken i går viser at det er et sug etter informasjon rundt milepælene, og da er det ikke mer enn rett og rimelig at vi gjør det lettere å finne det. Rent konkret kan det være mange er i tvil om hva en spesiell milepælsdag faktisk heter, og da er det ikke sikkert de finner det ved å Google hvis de ikke vet hva de skal Google etter. Med en bedre synlighet vil kanskje flere finne de dagsaktuelle artiklene hos oss, i stedet for hos Google. Bjoertvedt (diskusjon) 17. feb. 2014 kl. 21:04 (CET)
Heisann! Nå begynner vi å snakke både samme språk og ha like tanker. Men omdirigeringer til litt odde artikkelnavn fra alle stikkord det kan forventes at folk søker på bør også legges inn, selv om de vel ikke blir tilbudt på Google(?). --Bjørn som tegner (diskusjon) 17. feb. 2014 kl. 21:15 (CET)
Mer bruk av malen Mal:Rundt år kan gi større fokusering på jubileer i datomalene. Mvh. M14 (diskusjon) 17. feb. 2014 kl. 22:19 (CET)
Alternativ. Innholdet i boksen Dagen i dag står en dag og jeg synes den boksen var vanskelig å få til å bli mer enn dagsaktuell. Går det an å lage et tillegg i boksen Aktuelt (den står dessuten høyere opp og er derfor lettere å se). Aktuelt-boksen avsluttes nå med Bakgrunn, Kultur og Sport. Hvis det etter Sport føyes til Runde år/Kommende jubiléer/Aktuelle jubiléer/Aktuelle feiringer/e.l. så kan de runde (10-års) jubiléene få lov til å stå en stund. Siden akkurat i år er 200-år kan det også legges til 1814-jubiléet (i tillegg til andre runde år, sånn bare i år. Da er det ikke nødvendig å lage flere bokser (for mange bokser kan dessuten bli rotete) og alt som trengs er en tilføyelse i en eksisterende boks. Bjoertvedt har jo rett i at 200-års jubiléer kommer forholdsvis sjelden og 1814 er nå 1814 da. Jeg tror det kan bli synlig uten å bli for voldsomt, vi "reklamerer" passe påtrengende med en ganske synlig enkel lenke. Jeg er nokså enig med Bjørn som tegner sine betraktninger. Kan det være en mellomløsning.   Dyveldi    17. feb. 2014 kl. 22:22 (CET)
Oversikt over jubileer
Jeg har startet på en oversikt over jubileer her, hvor det bare er tatt med merkedager som er delelig på 5 år. De virkelige jubileene som er delelig på 25 år, er markert i fete typer. Her er det jo også mange gode tips til artikler som kan skrives eller forbedres! Dette er jo artikler som uansett kommer på forsiden den aktuelle dagen, i boksen "I dag". Mvh, Bjoertvedt (diskusjon) 18. feb. 2014 kl. 02:09 (CET)
Det kan kanskje gjøres så enkelt som dette ? Mvh, Bjoertvedt (diskusjon) 18. feb. 2014 kl. 12:27 (CET)

Et spørsmål til de som forstår seg på slikt: I dag fyller Naturvernforbundet 100 år, men denne hendelsen i 1914 står ikke oppført i boksen "I dag". Det ser ut som den malen som boksen henter fra, ikke har med den hendelsen. Hva skyldes dette? Mvh, Bjoertvedt (diskusjon) 18. feb. 2014 kl. 12:40 (CET)

Jeg tror den enkle forklaringen er at da Mal:Februar 18 fikk det meste av realinnholdet sitt i 2005/2006, så var ikke stiftelsesdatoen en del av artikkelen Naturvernforbundet. Om det er noen god forklaring, kan vi vel diskutere. Men for min egen del synes jeg det ser ut som en farlig stor jobb å gå gjennom 365 (-6!) datomaler og sjekke om det er noen «lenker hit» som burde vært tilføyd. Jeg har stor respekt for de som påtar slike omfattende vedlikeholdsoppgaver; selv har jeg nøyd meg med å føye til en begivenhet i ny og ne, helt usystematisk. Mvh --M O Haugen (diskusjon) 18. feb. 2014 kl. 13:04 (CET)
Det er da ikke så stor jobb... Jeg la inn Naturvernforbundet i malen, og tenker jeg skal hente inn enda mere. Men det er likevel en ide å lage en slags utheving, som foreslått i en foreløpig test. Mvh, Bjoertvedt (diskusjon) 18. feb. 2014 kl. 13:30 (CET)

Konkret forslag[rediger kilde]

Jeg er ingen programmerer, men har forsøkt meg med to forslag til jubileumsboks. Venstrenmarger og slikt må selvsagt justeres rett, men grovt sett håper jeg disse forslagene illustrerer hvordan vi med veldig enkle grep kan gjøre dagsaktuelle tema mer tilgjengelige. Mvh, Bjoertvedt (diskusjon) 19. feb. 2014 kl. 20:09 (CET)

Og så har jeg tatt meg den frihet å filke i Bjoertvedt sin sandkasse (men jeg har tilbakestilt) får å få synlig eksempel her. Jeg har fjernet ekstra farge (det blir rotete med for mange farger). Jeg hadde valgt Aktuelt boksen siden dagens skal være dagens og derfor vil stå bare en dag. Jeg mener at det godt kan inkluderes et punkt 1814 i Aktueltboksen og at det første punktet bør være artikkelen om Grunnlovsjubileet (artikkelen trenger utvidelse) og at den artikkelen tåler vi å lenke til i hele 2014. I tillegg synes jeg det kan komme de to neste merkedagene. Legg merke til at jeg la inn en rød artikkel om 17. mai 1814, vi kan godt ha en artikkel som følger hendelsene denne dagen time for time, men den må noen da lage. --  Dyveldi    22. feb. 2014 kl. 12:16 (CET)
Jeg har et alternativt forslag i Aktuelt-boksen (til høyre). Hvis man synes det blir for mye, kan man eventuelt stryke hendelsene ettersom de har skjedd. Mvh, Bjoertvedt (diskusjon) 24. feb. 2014 kl. 01:41 (CET)
Jeg liker det forslaget, noe slikt bør vi legge inn så snart det er mulig. Det er fint at det viser til flere datoer slik at leserne finner også datoer de ikke var klar over. Haros (diskusjon) 24. feb. 2014 kl. 07:36 (CET)
Jeg liker også forslaget, men har noen kommentarer. For det første så er 6 datoer for mye, 3-4 holder. Dette skal ha plass også på små skjermer og bør ikke bli for langt. Dette er en boks for aktuelle saker. I øyeblikket så inneholder den to jubileumsdatoer som er over og to datoer som ikke enda er så aktuelle (august og november). Hvis dette skal skape god markedsføring og interresse så må det være bevegelse i hva som trekkes frem. Begivenhetene må det ikke være for lenge til, en måned frem i tid bør være veiledende. Det betyr at det må finnes frem artikler som kan fremheves som aktuelle i hele 2014 og at det kommer minst en ny artikkel i boksen hver måned, helst et par nye. Hvis boksen låses til noen få artikler i hele 2014 så slutter folk å se på den og den trekker hele aktueltboksen ned som "gått ut på dato" og "sett det før". God markedsføring dreier seg om å klare å fornye seg og slik skape fornyet interresse. --  Dyveldi    16. mar. 2014 kl. 11:41 (CET)

Catalan Culture Challenge[rediger kilde]

I apologize if this message is not in your language. Please help translate it.

The Catalan-speaking world... Want to find out more? From March 16 to April 15 we will organise the Catalan Culture Challenge, a Wikipedia editing contest in which victory will go to those who start and improve the greatest number of articles about 50 key figures of Catalan culture. You can take part by creating or expanding articles on these people in your native language (or any other one you speak). It would be lovely to have you on board. :-)

We look forward to seeing you!

Amical Wikimedia--Kippelboy (diskusjon) 16. mar. 2014 kl. 06:52 (CET)