Wikipedia:Skriv en ny artikkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Alle kan skrive en ny artikkel på Wikipedia. Det er noen ting du bør tenke på først og det er ulike måter å gå fram. Viktigst er teksten du skriver og kildene du benytter. Om noe blir feil kan det rettes opp senere, av deg eller noen andre.

Hva du bør tenke på før du starter[rediger kilde]

Før du oppretter en ny artikkel bør du tenkte på:

  1. Kontroller at emnet ikke allerede har en artikkel: Søk først i Wikipedia for å forvisse deg om at emnet ikke allerede er dekket i en eksisterende artikkel. Det kan finnes under en annen tittel, en annen rettskrivning eller stavemåte. Om du finner en artikkel der informasjonen passer er det bedre om du legger informasjonen der.
  2. Tenk igjennom om emnet passer på Wikipedia: Om andre brukere ikke mener artikkelen du har opprettet hører hjemme i Wikipedia, kommer den til å bli slettet og arbeidet ditt er forgjeves. Dersom emnet ikke er behandlet i trykte leksika, kan det være en idé å se på relevansekriteriene. Hvis det du skriver om er relativt ukjent, er det viktig å legge inn kilder og henvisninger, slik at artikkelen lar seg verifisere.
    1. Ikke ta andres kunnskap for gitt. Det du syns er åpenbart, er kanskje ukjent for andre. Gjør bruk av interne lenker, som du innleder med [[ og avslutter med ]]. Skriver du f.eks. om en bilmotor kan du ikke forusette at alle vet hva en forgasser er eller hvordan den virker!
    2. Husk at artikkelen skal tåle å bli lest også om ett, to og fem år. Ikke bruk uttrykk som er tidsbundet, slik som «iår», «nettopp» eller «nytt». En kan heller skrive «per (navnet på datoen)» eller «i (årstallet)», i stedet for slik at leseren vet når saken eller påstanden var gyldig eller skjedde. (Eksempel: I stedet for å skrive «hun flyttet til Oslo nylig», så kan en heller skrive «hun flyttet til Oslo i 2019».)

Hvordan du oppretter en ny artikkel[rediger kilde]

Det finnes flere måter for å opprette en ny artikkel:

  1. Du kan trykke på en på en rød lenke i en eksisterende artikkel, og begynne å skrive. Slik bygger man videre på nettet av artikler i Wikipedia – uten lenker vil færre lesere og skribenter finne artikkelen. Du kan opprette røde lenker selv ved å skrive [[ og ]] rundt emneordet.
  2. Du kan også skrive artikkelnavnet i søkeruten. Om ingen artikkel med det navnet finnes vil du bli presentert for et søkeresultat der det er en rød lenke du kan ta utgangspunkt i.
  3. Du kan også begynne en artikkel ved å fylle artikkelens navn i en av boksene under og trykke opprett en artikkel. Den ene boksen gir en redigeringsbilde hvor det finnes en artikkelmal med instruksjoner (som du må fjerne når lagrer artikkelen) samt en enkel disponering og eksempler på wikisyntaks. Det andre boksen gir et tomt tekstvindu du kan begynne å skrive i.

Velg Forhåndsvisning for å se artikkelen før du lagrer den!

Med mal (Funksjonen virker ikke ennå)
Her får du litt hjelp til å disponere artikkelen. Skriv den nye artikkelens navn i boksen og klikk på Opprett artikkel:

Starte med tom side (Funksjonen virker ikke ennå)
Her kan du begynne med en helt tom side. Skriv den nye artikkelens navn i boksen og klikk på Opprett artikkel:



Se også[rediger kilde]