Wikipedia:Underprosjekter/Fotoprosjekter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Noen wikipediabrukere har gått sammen i ett prosjekt for å skrive artikler om ett spesielt emne og standardisere utformingen på disse. Denne siden og dens undersider inneholder deres ideer og forslag. Se To-do listen og diskusjonssiden om du ønsker å bidra.

Formål[rediger kilde]

Dette prosjektet har som mål å skaffe tilveie fotografier for bruk i Wikipedia, fortrinnsvis i en serie av spesifikke artikler med et påvist behov. Prosjektet er tenkt begrenset til bilder som kan tas i Norge eller tilgrensende områder.

For mer tilfeldige behov bør bildene listes under de enkelte språks «Ønskede bilder»

Lignende prosjekt[rediger kilde]

Sjekk om bilder allerede er flagget som ønsket i artikler eller om lignende bilder er det. Det kan være kjekt å gjøre andre oppmerksom på aktuelle bilder når de er tilgjengelige.

Steder hvor bilder blir etterlyst

Hvordan skal en ta aktuelle bilder for Wikipedia?

Bidragsytere[rediger kilde]

Struktur[rediger kilde]

Aktuelle fotoprosjekter er tenkt lagret direkte på commons, med riktig kategori. Et fotoprosjekt forutsetter at en artikkel finnes, noen er i ferd med å skrive en eller det er et sterkt ønske om at det lages en artikkel.

En grei måte å liste fotoprosjekt er på formen Andeby (commons) hvor det første er artikkelen som mangler bilder og det neste er hvordan bildene skal kategoriseres på commons. Hvis fotoprosjektet er litt mer diffust så kan en entydig klassifisering i forkant være vanskelig.

Idékasse[rediger kilde]

Dette er ment som en samling idéer til kreative personer. Det er ikke konkretiserte delmål men hva som er aktuelle ting å gripe fatt i og som er større enn ett eller to bilder.

Oslo: Oscarshall, sjømannskolen, byens helleristninger, rådhuset, Aker Brygge, Vestbanen, Østbanen, Nationalteateret, Gol stavkirke, Homansbyen[1], Frognerseteren, Kongen, Gamle Aker Kirke, Oslo Domkirke, interiør, Akershus festning (slottskapellet), Universitet (i Sentrum), Aulaen, Rådhuset med interiører, Vigelandsparken.

Stavkirker: Det er en liste på En:Stave church.

Helleristning (en): Det ligger en liste på artikkelen.

Norsk militært utstyr: Krag-Jørgensen varianter (danske og amerikanske varianter er nevnt)

Folkemusikk: Norske og svenske folkemusikkinstrumenter, spesielt bilder som viser detaljer som skiller dem fra vanlige

Nordmenn: Kjente norske personer med oppføring i norsk eller egelsk wp, muligens delt på Norske musikere, Norske kunstnere, etc. Se for eksempel Åge Aleksandersen, musikere i Gåte,..

Norske yrker: Fiskere, bønder, håndverk (hvordan lage tingene, ikke nødvendigvis kun det ferdige produktet, amerikanere lurer på slike ting som hvordan strikke en genser), tømmerfløting, gammel kystfart, gullgraving på vidda, fisker på feltet som drar inn torsk, seterdrift (sjekk en:Transhumance), hurtigruta ved kai og lassing og lossing, spesielle fiskerier (sikfiske i innlandet, kongekrabbe i Finnmark), samer i arbeid på vidda

Norske utendørsktiviteter: Ski, elvepadling, kiting, fallskjermhopping, fjellklatring, paragliding, påsketurer med appelsin, jakt og fiske, freestyle i løssnø på Finse, Snøscootere

Landskap i Norge: Meteornedslagsfelt (Gardnos krater i Hallingdal), gamle vulkaner (Nordre Land m.fl.), geologiske fenomener (Jutulhogget), kjente fosser, sjekk gamle arkiver for bilder av regulerte fosser, landskaper som kan brukes i artikler om steder, kommuner, landskaper, distrikter, og fylker, Midnattsol, og mørketid, Nordlys, Rundballer (bilder fra produksjon)

Moderne Norge: Norske oljerigger i vinterstorm, rakettskyting på Andøya, kraftproduksjon, Kullgruver på Svalbard, Twin Otter under landing på liten flyplass, skranglende ned på halv åtte, vinterveier med høye brøytekanter

UNESCOs Verdensarven: Skikkelige bilder av alle steder i Norge på lista (Dette bør være bilder av høy kvalitet og som kan brukes for avisformål)

Norsk mat: Fenalår, spekemat, lutefisk, rakfisk

Historiske bilder: Gamle bilder av kjente norske kunstnere og forfattere og steder de var og malte kjente bilder, gjerne før og nå, Historisk utvikling på kjente steder, Historiske bygninger som er endret over tid, Bilder fra museum, stedsspesifikke objekter, hus, detaljer, smaragdgruver ved Mjøsa, sølvgruver ved Kongsberg, krigen i Norge (det finnes få bilder som viser hva som foregår og som ikke er propaganda), Melking før og nå

Infobokser[rediger kilde]

Det er muligens ønskelig med en infoboks for bruk på kategorisider der disse har tilknytting til prosjektet.

  • {{Mal:Infoboks ?}}

Det er muligens ønskelig med en mal for å flagge artikler som trenger bilde men dette skjer bedre på «Ønskede bilder».

  • {{Mal:Mal}}

Eksterne lenker[rediger kilde]

Litteratur[rediger kilde]

Oslo:

  • Arkitektur i Oslo - Kunnskapsforlaget, 1999
  • Oslo Byleksikon - Kunnskapsforlaget, 1987, 2000