Wikipedia:Historien om Wikipedia på bokmål og riksmål

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Historien om Wikipedia på bokmål og riksmål er ikke skrevet fra starten av, den har blitt samlet av fragmenter slik flere husker den. Delprosjektet opprettet 26. november 2001 med adressen no.wikipedia.com, og var blant de første utgavene som ble opprettet. I begynnelsen av 2002 ble det skrevet noen artikler, men siden lå prosjektet helt brakk frem til høsten 2003, da det ble startet opp igjen. Etter at programvaren var oversatt skiftet man 15. desember samme år fra UseModWiki til den nye programvaren utviklet av Magnus Manske, som ble kalt «fase III» (forløperen til dagens MediaWiki). Antallet aktive brukere har steget jevnt siden.

Norsk Wikipedia var i utgangspunktet fellesutgave for alle målformer. Høsten 2004 ble det opprettet en egen nynorsk utgave, og i mars 2005 ble det stemt over hvilke målformer som skulle benyttes på no.wikipedia.org, og det ble avgjort at no.wikipedia.org skulle bruke bokmål og riksmål.

Det finnes ingen egen Wikipedia for Norge eller noe annet land; hver utgave av Wikipedia er knyttet opp mot språk, ikke geografi. Norsk Wikipedia har således ingen nærmere tilknytning til Norge enn at mange av bidragsyterne bor i dette landet, på samme måte som engelsk Wikipedia ikke er bundet til England eller USA.

Historie[rediger kilde]

Wikipedia startet som Jimbo Wales' private prosjekt, men sommeren 2003 ble Wikimedia Foundation grunnlagt og stiftelsen fikk overført rettighetene til wikipedia-domenet. Alt var den gangen meget uformelt. Høsten 2003 var det fremdeles slik at Jimbo var den eneste som kunne utestenge brukere. Spansk Wikipedia ble delt i 2002 på grunn av usikkerhet om Jimbo ville introdusere reklame på Wikipedia.

Sommeren 2003 ble m:International logo contest arrangert av Erik Möller, og dagens nå verdensberømte Wikipedia-logo ble laget. Se m:Meta:Historical/Logo history for logohistorie.

Wikipedia hadde høsten 2003 en (nyinnkjøpt) databaseserver og to webservere, hvor den ene het «pliny». Wikipedia var ofte ulidelig treg og noen ganger helt nede. Første juledag 2003 gikk strømmen til serverne, og hele Wikipedia var nede i flere dager. <Han som hadde ansvaret for serverne i Bomis (Jimbos firma) var på juleferie i en annen delstat og Jimbo var i den andre enden av USA. Så det var ikke noe å gjøre.

Norsk Wikipedia[rediger kilde]

Eldste forside for nettstedet på norsk som er tilgjengelig er fra 1. desember 2001, og den så slik ut [1]. Litt over nyttår så forsiden slik ut[2]. I løpet av våren 2002 ble det laget noen hundre artikler. Siden ble det stille. Aktivitetsnivået på norsk Wikipedia det følgende nærmere halvannet året var tilnærmet ikke-eksisterende og det var ingen regelmessige brukere. Antallet sider lå på noen få hundre.

Fra begynnelsen brukte norsk Wikipedia programvaren UseModWiki. I 2002 laget Wikipedia-utvikler de:Benutzer:Magnus Manske den første versjonen av den programvaren som idag heter MediaWiki. Internt på Wikipedia ble den først kalt for «fase 2», og etter en oppgradering ble den på et tidspunkt kjent som «fase 3».

Selv om norsk Wikipedia var den første av de skandinaviske wikipediene ble prosjektet liggende brakk, mens både svensk og dansk Wikipedia ble startet opp i 2002 og fikk aktive miljøer. De fleste utgavene gikk også over til «fase 2/3»-programvaren i løpet av 2002, men den inaktive norske utgaven hadde fremdeles den gammeldagse UseModWiki.

Relansering[rediger kilde]

Slik så forsiden ut før oppgraderingen [3]. Omtrent samtidig ble det startet på en oversettelse av programvaren til det som den gang ble kalt «fase 3».

Brion Vibber, som var Wikipedias sjefsprogrammerer, hadde lenge arbeidet med et forbedret script til å oppgradere de siste utgavene som brukte UseModWiki til fase 3, og det tok derfor sin tid å få gjennomført oppgraderingen. Oppgraderingen av norsk Wikipedia ble gjennomført 15. desember 2003. I løpet av den første dagen registrerte rundt 10–15 personer seg som brukere. Etter oppgraderingen fikk prosjektet en ny forside. Artikkeltallet var rett etter oppgraderingen på litt over tusen, men siden de fleste artiklene ble enten slettet eller nyskrevet. En gang i januar/februar 2004 passerte vi 1000 artikler igjen.

Våren 2004 fikk prosjektet ny forside, basert på et design av Erik Möller på engelsk Wikipedia.

En av de virkelig store debattene hos oss, som pågikk i flere år, handlet om hva slags stilling nynorsk skulle ha. 31. juli 2004 ble nynorsk Wikipedia opprettet. Utviklerne mente opprinnelig at det var en glipp at det ble mulig å opprette nynorsk, men utgaven var kommet for å bli.

Denne utgaven fortsatte å være en fellesnorsk utgave frem til våren 2005, da det ble holdt en avstemning og bokmål og riksmål ble vedtatt som aksepterte språkformer. Da skiftet delprosjektet fra «Norsk» til «Norsk (bokmål)». Som følge av møysommelige samtaler med nynorskfolket oppnådde vi en slags aksept fra ledende folk der av at vi ikke skulle endre på status quo når det gjaldt hvilket domene vi brukte. Til gjengjeld forpliktet vi oss til å fremme nynorskwikipediaen på andre måter, gjennom å lenke synlig til dem. I samarbeid med nynorskutgaven ble det også tatt initiativ til å vise andre skandinaviske artikler på forsidene våre.

Milepeler[rediger kilde]

  • 1 artikkel: 21. januar 2002 (Aller første innlegg i databasen ifølge tidsangivelsen og som eksisterer i dag: http://no.wikipedia.org/w/index.php?oldid=359)
  • 10 000 artikler: 13. oktober 2004
  • 20 000 artikler: 21. mars 2005
  • 30 000 artikler: 11. juli 2005
  • 40 000 artikler: 26. oktober 2005
  • 50 000 artikler: 6. februar 2006
  • 100 000 artikler: 24. februar 2007
  • 150 000 artikler: januar 2008
  • 200 000 artikler: 13. desember 2008

Se også[rediger kilde]