Wikipedia:Artikkelveiviser/Relevans, biografier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
2. Emne
3. Relevans
4. Kilder
5. Innhold
6. Slutt

Av alle mennesker på jorda, er svært få relevante nok til å bli tatt med i Wikipedia. Som en hvilken som helst encyklopedi, har Wikipedia biografier om viktige historiske figurer og mennesker involvert i aktuelle hendelser.

Den generelle regelen for biografier er at det må være nok pålitelig, tredjeparts informasjon til å demonstrere individets offentlige interesse. Mennesker som tilfredsstiller minst ett av punktene nedenfor kan fortjene sin egen Wikipedia-artikkel ettersom det trolig er en god del informasjon tilgjengelig om dem og vesentlig offentlig interesse i dem. Denne listen er ikke fullstendig, men illustrerer snarere eksempler på relevansnivåer som er nødvendige for Wikipedia.

  • En person som har gjort et vidt anerkjent bidrag som er en del av sitt felts historiske nedtegnelser
  • Politiske skikkelser som holder kontor internasjonalt, nasjonalt eller for en provins
  • Vidt anerkjente entertainere (for eksempel medlemmer av Hollywood Walk of Fame)
  • Idrettsfolk som har spilt i en fullt profesjonell liga, eller en konkurranse av tilsvarende nivå i en ikke-liga-idrett slik som svømming, eller olympiske leker eller verdensmesterskap
  • Forfattere med utgivelser, redaktører og fotografer som har mottatt flere uavhengige utmerkelser for sitt arbeid
  • Malere, skulptører, arkitekter, ingeniører og andre som har vidt anerkjente verk, og som trolig blir en del av sitt felts historie
  • Personer som har oppnådd omtale for sitt engasjement i hendelser fra nyhetene
  • En person som var hovedperson i flere relevante, publiserte verk hvis kilde er uavhengig av personen (flere lignende historier som beskriver en enkelt nyhetshendelse teller bare som ett tilfelle av dekning)

Merk: I tilfellet av en person som bare er kjent for sin rolle i én hendelse, men ikke ellers er en offentlig skikkelse, fortrekkes en artikkel om hendelsen snarere enn en biografi om personen.


Oppfyller din foreslåtte artikkel kravene til relevans?