Hopp til innhold

Wikipedia:Artikkelveiviser/Relevans, biografier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
2. Emne
3. Relevans
4. Kilder
5. Innhold
6. Slutt

Av alle mennesker på jorda, er svært få relevante nok til å bli tatt med i Wikipedia. Som en hvilken som helst encyklopedi, har Wikipedia biografier om viktige historiske figurer og mennesker involvert i aktuelle hendelser.

Den generelle regelen for biografier er at det må være nok pålitelig, tredjeparts informasjon til å demonstrere individets offentlige interesse. Mennesker som tilfredsstiller minst ett av punktene nedenfor kan fortjene sin egen Wikipedia-artikkel ettersom det trolig er en god del informasjon tilgjengelig om dem og vesentlig offentlig interesse i dem. Denne listen er ikke fullstendig, men illustrerer snarere eksempler på relevansnivåer som er nødvendige for Wikipedia.

  • En person som har gjort et vidt anerkjent bidrag som er en del av sitt felts historiske nedtegnelser
  • Politiske skikkelser som holder kontor internasjonalt, nasjonalt eller for en provins
  • Vidt anerkjente entertainere (for eksempel medlemmer av Hollywood Walk of Fame)
  • Idrettsfolk som har spilt i en fullt profesjonell liga, eller en konkurranse av tilsvarende nivå i en ikke-liga-idrett slik som svømming, eller olympiske leker eller verdensmesterskap
  • Forfattere med utgivelser, redaktører og fotografer som har mottatt flere uavhengige utmerkelser for sitt arbeid
  • Malere, skulptører, arkitekter, ingeniører og andre som har vidt anerkjente verk, og som trolig blir en del av sitt felts historie
  • Personer som har oppnådd omtale for sitt engasjement i hendelser fra nyhetene
  • En person som var hovedperson i flere relevante, publiserte verk hvis kilde er uavhengig av personen (flere lignende historier som beskriver en enkelt nyhetshendelse teller bare som ett tilfelle av dekning)

Merk: I tilfellet av en person som bare er kjent for sin rolle i én hendelse, men ikke ellers er en offentlig skikkelse, fortrekkes en artikkel om hendelsen snarere enn en biografi om personen.


Oppfyller din foreslåtte artikkel kravene til relevans?