Wikipedia:Alternativ lenketekst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Alternativ lenketekst, også kalt piped link, er en lenke hvor hyperlenket (understreket, klikkbar) tekst vist på en Wikipedia-side er forskjellig fra tittelen på siden som lenken går til. For eksempel vises [[jernbanestasjon|stasjon]] som stasjon, men lenker til wikisiden jernbanestasjon.

Bruk[rediger kilde]

Alternativ lenketekst er nyttig for bevaring av den grammatikalske strukturen og flyten i en setning når:

  1. ordleggingen av den eksakte lenken ikke passer i konteksten, eller
  2. det finnes flere betydninger av ordet (se "Merkur" som eksempel på siden Flertydige titler).

For å lage pipetegnet ("|") (også kjent som vertikal linje) kan du trykke på tasten til venstre for utropstegn på norske tastaturer. Enklere forklart, merk deg at pipetegnet er det tredje tegnet som vises i "wikimarkup"-seksjonen i symbolene på bunnen av symbolsiden som vises i redigeringsmodus. Klikk på pipesymbolet for å sette det inn der skrivemerket i redigeringsboksen er. For fullstendige detaljer om hvordan denne funksjonen brukes, se Hjelp:Alternativ lenketekst.

Det er uenighet om hvorvidt det er passende å bruke alternativ lenketekst for å lenke årstall til artikler om "x-året yyyy" (slik som [[Sportsåret 2006|2006]]). I henhold til Wikipedias Stilmanual:

En annen mulighet er å lenke til en mer spesifikk artikkel om det året, for eksempel [[Sportsåret 2006|2006]], selv om noen mennesker opplever dette som lite intuitivt fordi lenken leder til et uventet mål.

Når man ikke skal bruke det[rediger kilde]

Utdypende artikkel: WP:NOTBROKEN

For det første, hold lenker så enkle som mulig:

  • Unngå å lage lenker lengre enn nødvendig: skriv "President [[George Washington]]", ikke "[[George Washington|President George Washington]]".
  • Det er generelt ikke god praksis å bruke alternativ lenketekst ganske enkelt for å unngå omdirigeringer. Antallet lenker til en omdirigeringsside kan være et nyttig måltall for hvorvidt det er lurt å splitte et delemne i en artikkel ut til sin egen nye side. Mens [[mål|omdirigering]] ikke er nyttig, er imidlertid [[omdirigering|mål]] det.
  • Gitt valget mellom å bruke alternativ lenketekst og å "blande" inn et affiks, er den foretrukne stilen å bruke et blandet affiks. Skriv ganske enkelt "[[Kollektivtransport]]en" isteden for det kompliserte "[[Kollektivtransport|Kollektivtransporten]]". Begge vises identisk som Kollektivtransporten.
  • Bruk aldri alternativ lenketekst til å konvertere første bokstav til minuskel: skriv ganske enkelt "[[kollektivtransport]]" i stedet for det kompliserte "[[Kollektivtransport|kollektivtransport]]". Begge vises identisk som kollektivtransport. Første bokstav i wikilenker på Wikipedia er nesten alltid case-insensitive.

Gjennomskuelighet[rediger kilde]

Wikipedia er ikke en adventskalender, ikke frist leseren

Hold lenker med alternativ lenketekst så gjennomskuelige som mulig. Ikke bruk alternativ lenketekst for å lage "påskeegg-lenker", det krever at leseren åpner dem før det blir mulig å forstå hva som er på gang. Wikipedia er ikke en adventskalender. Husk også at det er folk som skriver ut artiklene. Skriv for eksempel ikke slik:

...og midt i århundret var ordspill og seksuell humor (med noen få [[Thomas Bowdler|unntak]]) tilbake for godt.

Leserne vil ikke se den skjulte referansen til Thomas Bowdler med mindre de klikker eller peker på lenken med alternativ lenketekst. I en utskriftsversjon, er det ingen lenke å velge, og referansene går tapt. Referer i stedet artikkelen uttrykkelig:

...og midt i århundet var ordspill og seksuell humor (med noen få unntak, slik som [[Thomas Bowdler]]) tilbake for godt.

Likedan, i steden for:

Etter en tidligere katastrofe...

vurder å skrive:

Etter en tidligere katastrofe, Bombay-eksplosjonen (1944), ...

eller ganske enkelt:

Etter Bombay-eksplosjonen (1944), ...

Kategorier[rediger kilde]

Når det gjelder en kategorilenke, angir teksten etter den vertikale linjen sorteringsnøkkelen som siden skal ha i kategorien. For eksempel plasserer man Albert Einstein i Kategori:Fysikere, ved å skrive [[Kategori:Fysikere|Einstein, Albert]], og da vil kategorien alfabetisere ham under Einstein snarere enn Albert. Dette er imidlertid et dårlig eksempel, fordi vanlig praksis når det gjelder biografier er å bruke defaultsort. Når man skal kategorisere kategorier, og spesielt vedlikeholdskategorier, er det nyttigere å bruke vertikal linje, for eksempel er Kategori:Artikler som trenger referanser kategorisert under [[Kategori:Wikipedia-vedlikehold|Referanser]]

Maler[rediger kilde]

Pipetegnet brukes også ved angivelse av parametere til maler, og dette er ikke det samme som alternativ lenketekst.

Se også[rediger kilde]