Whitechapel Vigilance Committee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
George Lusk, leder av Whitechapel Vigilanve Committee

Whitechapel Vigliance Committee var en gruppe av lokale frivillige som patruljerte gatene i Londons Whitechapel-distrikt i løpet av Whitechapel-mordene i 1888. De frivillige patruljerte hovedsakelig om natten i jakten på morderen. Komiteen ble dannet av lokale forretningsmenn som var bekymret for at drapene kunne påvirke handelen i området negativt. Den ble ledet av George Lusk, en lokal byggmester som ble valgt til formann på komiteens første møte 10. september 1888.

Som leder av komiteen, dukket Lusk opp i nasjonale aviser og på plakater i Whitechapel hvor han bad om opplysninger om identiteten til Jack the Ripper og klaget over mangel på en belønning for slik informasjon fra regjeringen. På grunn av denne publisitet fikk Lusk truende brev i posten, angivelig fra morderen. Lusk ble også nevnt i et brev datert 17. september 1888, angivelig oppdaget blant arkivmateriale i slutten av det 20. århundre, men de fleste eksperter avfeide dette som en spøk.

Den 30. september skrev komitéens medlemmer til Lord Salisburys regjering i et forsøk på å overtale regjeringen til å sette opp en belønning for opplysninger som kunne føre til at drapsmannen ble tatt. Men da innenriksminister Henry Matthews nektet, tilbød komiteen sin egen belønning. Komiteen ansatte også to private detektiver, Le Grand og J. H. Batchelor, til å etterforske drapene uten innblanding fra det lokale politiet.

Komiteen var misfornøyd med nivået på den beskyttelse som samfunnet fikk fra politiet, så de innførte sitt eget system med lokale patruljer ved hjelp av håndplukkede arbeidsledige menn til å patruljere gatene i East End hver kveld fra midnatt til mellom klokken fire og fem neste morgen. Hver av disse mennene fikk litt lønn fra Komitéen, og patruljerte et bestemt område. De var bevæpnet med en politifløyte, et par kalosjer og en sterk stokk. komitéen møtte selv hver kveld klokken ni i puben The Crown. Når den stengte ved midnatt gikk komiteens medlemmer ut for å inspisere og bli med på patruljering.

Den 16. oktober 1888 mottok Lusk en pakke med et brev og en halv menneskenyre. Brevet, kalt From Hell- eller Lusk-brevet, inneholdt følgende:

Brevet From Hell frankert 15 oktober 1888.

«From hell.

Mr Lusk,
Sor
I send you half the Kidne I took from one women prasarved it for you tother piece I fried and ate it was very nise. I may send you the bloody knif that took it out if you only wate a whil longer
signed Catch me when you can Mishter Lusk»

Jack the Ripper[1]

Mange forskere av Jack the Ripper-drapene ser dette brevet som mest sannsynlig å ha blitt sendt av morderen.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Casebook: Jack the Ripper – Ripper letters» (engelsk). Besøkt 3. februar 2019. 
  2. ^ «Casebook: Jack the Ripper – From Hell: Fact or Fiction?» (engelsk). Besøkt 3. februar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]