Wergelandakademiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Wergelandakademiet er ifølge formålsparagrafen et «Forum for kulturarbeid og pedagogikk grunnlagt på Suttungbevegelsens ideer». Det er skapt av personer som gjennom en årrekke hadde deltatt i Ingeborg Refling Hagens mangfoldige kulturarbeid, og drives som en stiftelse som virker i forlengelse av tradisjoner etter henne:

«Stiftelsen skal være et tilbud til alle som ser nødvendigheten av å ta ansvar for formidling av kulturverdier utover tidens sterkt kommersielle mediatilbud. Den skal være et forum for kulturell og pedagogisk ideutveksling, og gjøre kjent arbeidsmåter som er tjenlige i en aktiv tilegnelse av litteratur og kunst.» (Sitat fra formålsparagrafen)

Utøvingspedagogikk[rediger | rediger kilde]

Refling Hadde skapte en form for utøvingspedagogikk. Man skulle ikke bare lese, men også formidle videre, f.eks. gjennom sceneframføringer eller på andre måter. Hun hadde selv erfart at kunsten, diktningen og filosofien rommer spirekraftige frø som kan vokse videre i den enkeltes sinn, forutsatt at frøene får vekstvilkår. Det får de når de gis anledning til å slå rot i mottakelige sinn. Wergelandakademiet vil bidra til å legge forholdene til rette og «kalle mange tiders og folkeslags diktere og filosofer inn til direkte pedagogisk tjeneste i møte med mennesker på alle alderstrinn. Den skapende situasjon som vokser frem i dette møtet utvikler personligheten og ansvarsfølelsen for fellesskapet, som er viktige verdier i kampen mot historieløshet, massetenkning og passivitet.[...] Nøkkelordene for stiftelsens virksomhet er: «Lære selv – formidle til andre» og «ta imot – gi videre»»

Hvorfor Wergelandakademiet?[rediger | rediger kilde]

Refling Hagen oppfattet Suttungarbeidet som et folkeopplysningsprosjekt i Henrik Wergelands ånd. Dette kommer til uttrykk i Wergelandakademiets formålsparagraf på denne måten:

«I tråd med Ingeborg Refling Hagen som har sett dikteren og frihetskjemperen Henrik Wergeland som sin inspirator, vil stiftelsen knytte sin virksomhet til hans navn:
«Når det spirer en gang i vårt spor,
er det Wergelands tanker som gror»»

Diktsitatet er fra «Steinbarnas Wergelandsang» av Ingeborg Refling Hagen. (Jf «Omvisning på Stein skole» http://no.wikisource.org/wiki/Omvisning_på_Stein_Skole og artikkelen om Stein skole)

Allsidig kulturarbeid[rediger | rediger kilde]

Wergelandakademiet har siden det ble grunnlagt på 1980-tallet, drevet et meget allsidig kulturarbeid med seminarer, foredrag, lesegrupper og litterære sommerleirer for barn og ungdom m.m. Ikke sjelden koordineres planene for seminarene med teatrenes program, slik at seminar kan munne ut i teaterbesøk. I Wergelandåret 2008 holdt Wergelandakademiet seg oppdatert om den nasjonale feiringen av Henrik Wergeland, og la opp en rekke arrangementer i tilknytning til denne.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]