Wergelandakademiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Wergelandakademiet er ifølge formålsparagrafen et «Forum for kulturarbeid og pedagogikk grunnlagt på Suttungbevegelsens ideer». Det er skapt av personer som gjennom en årrekke deltok i Ingeborg Refling Hagens kulturarbeid, som ble drevet fra hennes kunstnerhjem Fredheim på Tangen. Wergelandakademiet drives som en stiftelse som virker i forlengelse av tradisjoner etter henne:

Stiftelsen skal være et tilbud til alle som ser nødvendigheten av å ta ansvar for formidling av kulturverdier utover tidens sterkt kommersielle medietilbud. Den skal være et forum for kulturell og pedagogisk idéutveksling, og gjøre kjent arbeidsmåter som er tjenlige i en aktiv tilegnelse av litteratur og kunst.» (Sitat fra Wergelandakademiets formålsparagraf.)

Utøvingspedagogikk[rediger | rediger kilde]

Ingeborg Refling Hadde skapte en form for utøvingspedagogikk. Man skulle ikke bare lese, men også formidle videre, gjennom fortelling, sceniske framføringer, eller på andre måter. Hun mente at kunst, diktning og filosofi rommer et potensial som kan vokse i den enkeltes sinn om de får de rette vilkår. Wergelandakademiet er ment å bidra til å legge forholdene til rette og «kalle mange tiders og folkeslags diktere og filosofer inn til direkte pedagogisk tjeneste i møte med mennesker på alle alderstrinn. Den skapende situasjon som vokser frem i dette møtet utvikler personligheten og ansvarsfølelsen for fellesskapet, som er viktige verdier i kampen mot historieløshet, massetenkning og passivitet.[...] Nøkkelordene for stiftelsens virksomhet er: «lære selv – formidle til andre» og «ta imot – gi videre»»

Allsidig kulturarbeid[rediger | rediger kilde]

Wergelandakademiet har siden det ble grunnlagt på 1980-tallet, drevet kulturarbeid med blant annet seminarer, foredrag, lesegrupper og litterære sommerleirer for barn og ungdom. I Wergelandåret 2008 la Wergelandakademiet opp en rekke arrangementer i tilknytning til feiringen, blant annet fikk forestillingen Henrik og Vesle-Brunen - Wergeland for de minste Kulturproduksjoner sin premiere under Den store Wergelandsdagen på Litteraturhuset i Oslo. I 2019 arrangerte foreningen Wergelanddagene i Oslo, med åpningskonsert av Henning Kraggerud, og arrangerte foredragsserien «Bare et dyr? Engasjement, poesi og etikkdager - Hva har menneskets forhold til dyrene å si for vår moralske standard og evne til omsorg for naturen?» på Nasjonalmuseet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]