Wen Jiabao

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Wen Jiabao, 2010

Wen Jiabao (forenklet kinesisk: 温家宝, tradisjonell kinesisk: 溫家寶; pinyin: Wēn Jiābǎo, Wade-Giles: Wen Chia-pao, født 15. september 1942 i Tianjin i Kina) er en kinesisk politiker. Han var fra 2003 til 2013 Folkerepublikken Kinas statsminister, eller mer presist Formann for Folkerepublikkens Statsråd.

Tidlig liv og virke[rediger | rediger kilde]

Wen Jiabao ble født i det daværende fylket Beijiao i Tianjin. I 1960 begynte han studier ved det geologiske institutt i Beijing, og tok doktorgrad der. Han ble medlem av Det kinesiske kommunistparti i 1965. Under kulturrevolusjonen dro han som tekniker til provinsen Gansu, der han i 1978 ble visedirektør for det geologiske embede. I 1982 kom han tilbake til Beijing og ble i 1983 stedfortredende minister for geologi og mineralressurser og i 1985 stedfortredende direktør for Det kinesiske kommunistpartis sentralkomites byrå. I 1986 overtok han ledelsen for byrået.

Etter Tiananmendemonstrasjonene i 1989 ble den reformvennlige partiformannen Zhao Ziyang fjernet fra sin stilling, men Wen Jiabao, som ble oppfattet som å stå på samme linje, opplevde intet slikt under de partiutrenskningene som fulgte. Årsaken er uklar.

I 1998 ble Wen Jiabao visestatsminister, og ansvarlig for landbruk og finanser.

Statsminister[rediger | rediger kilde]

I mars 2003 avløste han Zhu Rongji som statsminister, og med det vervet har han særlig tilsyn med kinesisk økonomi. Wens første store prøve som statsminister ble å håndtere SARS-krisen i februar-mars 2003, da han avskjediget flere partifunksjonærer for deres passivitet.

Wen hadde en folkeligere framtoning enn kommunistpartiets samtidige leder Hu Jintao og hadde flere opptredender i samband med nasjonale katastrofer. Under 2008 fremstod han flere ganger blant annet un der snøstormene i januar og under katastrofarbeidet etter jordskjelvet i Wenchuan.

Den 15. mars 2013 ble han avløst som statsminister av Li Keqiang.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Wen Jiabao er gift med Zhang Peili, ekspert på juveler og investor. Hun har bare sjelden opptrådt sammen med Wen i offentligheten. Wen Yunsong, som leder Unihub Global Networks, er sønn av Wen Jiabao.

Wen er kjent for sin bruk av kinesisk poesi for å formidle politiske og diplomatiske budskap, eller i svar til journalister, eller for å innlede taler.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lam: Chinese Politics in the Hu Jintao Era

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote Wikiquote: Wen Jiabao – sitater


Forgjenger:
 Zhu Rongji 
Formann for Statsrådet
Etterfølger:
 Li Keqiang