Wego Chiang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Wego Chiang, også kjent som Chiang Wei-kuo (født 6. oktober 1916 i Tokyo i Japan, død 22. september 1997), var en kinesisk offiser og viktig politiker i det nasjonalistiske Kuomintang-partiet.

Chiang ble født i Tokyo der ledelsen av Kuomintang befant seg i eksil etter den kinesiske presidenten Yuan Shikais forfølgelser mot opposisjonen. Hans far var journalisten och ideologen Dai Jitao och hans mor Dais elskerinne Shigematsu Kaneko. Dai fryktet at den uekte sønnen skulle sette hans ekteskap i fare og adopterte derfor bort gutten til Chiang Kai-shek, som lot ham oppdra som medlem i Chiang-klanen i Xikou i Zhejiang. Slektskapet til Dai ble lenge hemmeligholdte og Wego Chiang erkjente ikke sitt slektskap offentlig før i 1988.

Wego Chiang som fahnenjunker i Wehrmacht.

Ved midten av 1930-årene ble Chiang sendt til Nazityskland for å studere ved militærakademiet i München, der han blant annet gjennomgikk trening some alpejeger og ble uttnevnt til gebirgsjäger. Etter eksamen tjenestegjorde Chiang en tid i Wehrmacht och kommenderte blant annet en panserenhet ved Anschluss i 1938.

Han ble kalt tilbake til Kina i 1939 for å tjenestegjøre i Den nasjonale revolusjonære hær under den annen kinesisk-japanske krig og i den kinesiske borgerkrig. Han fulgte med sin adoptivfar til Taiwan etter kommunistenes maktovertagelse i 1949.

Han fortsatte å inneha høye stillinger innen Taiwans forsvar frem til 1964, da hans innblanding i et kuppforsøk førte til at han ble fratatt all militær innflytelse.

Ves slutten av sitt liv var Chiang en hard motstander av den nye presidenten Lee Teng-huis politikk, om Chiang mente var for ettergivende overfor dem som ville ha et selvstendig Taiwan.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Boorman Howard L., Howard Richard C., red. (1967–1979). Biographical dictionary of republican China (eng). New York: Columbia U.P. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]