Web Map Service

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Web Map Service (WMS) er en av den frivillige organisasjonen Open Geospatial Consortium (OGC)'s standarder for å produsere skalerbare kart som kan vises på en PC-skjerm. Kartene vil være geografisk refererte i et eller flere internasjonalt akseptert(e) koordinatsystem.

Denne standarden definerer kart som en geografisk presentasjon av en digital bilde-fil (image-file), for eksempel PNG, GIF eller JPEG, men også som vektor-baserte geografiske elementer i «Scalable Vector Graphics» (SVG) eller «Web Computer Graphics Metafile» (WebCGM) formater. Kartet er presentasjonen på skjermen, og ikke dataene i seg selv.

WMS har 3 standard operasjoner:

  1. returnerer redigerbare metadata.
  2. returnerer et kartbilde, der parametre for geografi og utstrekning er definert.
  3. returnerer informasjon om spesielle egenskaper for de objekt som er vist i kartet.

Operasjonene kan utføres ved hjelp av en standard web-leser via Uniform Resource Locators (URL). Innholdet i vedkommende URL avhenger av hvilken operasjon det søkes om. For eksempel kan man kombinere innholdet i flere ulike URL-adresser slik at de kan presenteres på skjermen samtidig, og på en slik måte at alle datasettene blir synlige. Forutsetningen er at dataformatene kan presenteres som transparente lag (f.eks. GIF eller PNG). På den måten kan brukeren produsere egendefinerte kart fra ulike web-servere over hele verden, og kombinere disse med egenproduserte data.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]