Rip Van Winkle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rip Van Winkle
Forfatter(e)Washington Irving
SpråkEngelsk
SjangerFiksjon om tidsreiser
Utgitt1818

Rip Van Winkle er en novelle av den amerikanske forfatteren Washington Irving, skrevet i 1819. Rip Van Winkle er også navnet på hovedpersonen i historien.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien er lagt til årene før og etter den amerikanske revolusjonen i en landsby ved foten av New Yorks Catskill Mountains hvor Rip Van Winkle, en nederlandsk-amerikansk landsbyboer, holder til. En høstdag vandrer Van Winkle inn i fjellene med hunden Wolf for å unnslippe konas mas. Han hører navnet sitt bli ropt, og han får øye på en mann som har på seg gamle nederlandske klær. Han trenger hjelp med å få alle sakene sine opp på et fjell. Sammen fortsetter mannen og hunden til en hule, hvor Rip oppdager kilden til tordnende lyder: en gruppe pyntet kledde og skjeggete menn. Van Winkle spør ikke hvem de er, eller hvordan de kan vite navnet hans. I stedet begynner han å drikke litt av brennevinet deres, og sovner kort tid senere.

Når han våkner opp på fjellet, oppdager han sjokkerende forandringer: musketten hans er nå råtnende og rusten, skjegget hans er en fot langt, og hunden hans er ingen steder å finne. Han vender tilbake til landsbyen sin, hvor han nå ikke kjenner igjen noen andre innbyggere. Han kommer like etter at det har blitt avholdt et valg, og folk spør hvordan Winkle stemte. Winkle har aldri en eneste avgitt en stemmeseddel i sitt liv, men utroper seg selv til en trofast undersåtter av kong Georg III av Storbritannia - fullstendig uvitende om at den amerikanske revolusjonen har funnet sted. Han havner i probblemer med flere av byens andre innbyggere, frem til en eldre kvinne gjenkjenner ham som den for lengst forsvunnede Rip. Van Winkle.

Kong Georges portrett på vertshuset i landsbyen deres har nå blitt erstattet med et annet portrett av George Washington. Han blir også forstyrret av å finne en annen mann kalt Rip Van Winkle, det er sønnen hans - nå som voksen. Van Winkle oppdager også at hans kone døde for en tid siden, men han blir ikke trist over denne nyheten. Han får vite at mennene han møtte i fjellene ryktes å være spøkelser, og innser at han har vært borte fra landsbyen i minst 20 år.