Wang Jian (maler)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Wang Jian
王鑑.jpg
Født1598
Død1677
Beskjeftigelse Maler
NasjonalitetKina, Qing-dynastiet
Medlem avDe seks klassiske mesterne, De fire Wang

Wang Jian (forenklet kinesisk: 王鉴; tradisjonell kinesisk: 王鑒; pinyin: Wáng Jiàn; Wade-Giles: Wang Jian, født 1598 i Taicang i provinsen Jiangsu i Kina, død 1677) var en ledende kinesisk landskapsmaler i Qing-dynastiets tidligste år. Han var en av en gruppe malere som fikk under tilnavnet «De fire Wang», som igjen inngår i gruppen «de seks klassiske mesterne». En hengende rull fra hans hånd skal være et av gruppens mest kjente verk; Hvite skyer over Xiao og Xiang (tusj og farger på papir).

Wang Jian kom fra en bakgrunn av fremstående embedsmenn, og han ble selv utnevnt til stilling som prefekt for Lianzhou. Hans oldefar Wang Shizhen (1526–1590) var en kjent samler av kinesisk kalligrafi og malerkunst, og Wang lærte meget ved å kopiere de gamle mesterverker han fant i samlingen. Han var særlig opptatt av de malere som gikk under tilnavnet «de fire mestre under Yuan-dynastiet», og lærte seg også å mestre elegante landskapsmalerier i «blå-og-grønn-stilen».

Han utviklet et broderlig vennskap med Wáng Shímǐn, og sammen var de hovedeksponentene for «Luoyang-skolen» innen malerkunsten.