Walter Joseph Hickel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Walter Joseph Hickel
Hickel.gif
Født18. august 1919
Ellinwood
Død7. mai 2010 (90 år)
Anchorage
Beskjeftigelse Politiker, gründer, forretningsdrivende
Parti Det republikanske parti
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Horatio Alger Award
Signatur
Walter Joseph Hickels signatur

Walter Joseph Hickel (født 18. august 1919 i Kansas, død 7. mai 2010) var en amerikansk politiker. Han var to ganger guvernør i Alaska og var innenriksminister i årene 19691970 under president Richard Nixon.[1]

Mens mange republikanere var skeptiske til tanken om Alaska som delstat, lyktes Hickel i å overbevise sentrale republikanske politikere i dette spørsmålet, slik at Kongressen i 1958 godkjente loven som gjorde Alaska til delstat (Alaska Statehood Act).

Hickel ble i 1966 valgt for første gang til delstatens guvernør som republikaner. Han gikk imidlertid av etter tre år for å bli innenriksminister. Hickel førte en miljøvennlig politikk, og var sterkt kritisk til den amerikanske deltakelsen i Vietnamkrigen. Han ble derfor sparket som innenriksminister av Nixon etter at Hickel skrev et protestbrev til presidenten i forbindelse med at Nasjonalgarden hadde skutt og drept fire studenter etter en demonstrasjon ved Kent State University i Ohio. I brevet ba Hickel presidenten vise respekt for antikrigsdemonstranter.

Hickel ble i 1990 igjen valgt til guvernør i Alaska etter demokraten Steve Cowper, denne gangen som kandidat fra Alaskan Independence Party. Men Hickels valgkamp dreide seg om andre sider av partiets program, da han personlig var imot tanken om at Alaska skulle løsrive seg fra USA. Etter at embetsperioden var over i 1994, meldte han seg igjen inn i Det republikanske parti.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Maia Nolan-Partnow (7. mai 2010): Former Alaska Gov. Hickel dead at 90. Alaska Dispatch

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 William Allen Egan 
Alaskas guvernør
Etterfølger:
 Keith Miller 
Forgjenger:
 Steve Cowper 
Alaskas guvernør
Etterfølger:
 Tony Knowles