Waldemar von Löwendahl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Waldemar von Löwendahl
Loewendahl Lemoyne Louvre RF1768.jpg
Marmorbyste av Ulrich Frédéric Woldemor de Lowendal, utført av Jean-Baptiste Lemoyne ca. 1750, Louvre
Født6. april 1700[1]Rediger på Wikidata
Hamburg[2]Rediger på Wikidata
Død27. mai 1755[1][3]Rediger på Wikidata (55 år)
Paris[4]Rediger på Wikidata
Ektefelle Barbara SzembeckRediger på Wikidata
Partner(e) Marie-Jeanne BrillantRediger på Wikidata
Far Waldemar LøvendalRediger på Wikidata
Mor Dorothea von BrockdorffRediger på Wikidata
Søsken Hedevig baronesse Løvendal, Ulrich Friedrich LøvendalRediger på Wikidata
Barn Elisabeth Maria Constance Løvendal, François Xavier Joseph Danneskiold-LøvendalRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, militærRediger på Wikidata
Nasjonalitet Danmark, Kurfyrstedømmet Sachsen, Det russiske keiserdømmet, Kongeriket FrankrikeRediger på Wikidata
Medlem av Det franske vitenskapsakademietRediger på Wikidata
Utmerkelser Ridder av den Hellige Ånds orden, ridder av Sankt Mikaels orden, ridder av Sankt Aleksander Nevskij-ordenenRediger på Wikidata

Friherrene av Løvendals våpen

Ulrich Friedrich Woldemar, greve av Löwendal, også: Ulrik Frederik Valdemar, greve av Løvendal (født 1. april 1700 i Holsten, død 27. mai 1755 i Paris) var en adelsmann, feltherre, guvernør for det russiske Guvernementet Estland en periode i årene 17401743,[5] samt marskalk av Frankrike under Ludvig XV. Gaten Avenue de Lowendal i de 15. og 7. arrondissement i Paris er oppkalt etter han.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av stattholder i Norge Ulrik Frederik Valdemar Løvendal og Dorothea Margrethe von Brockdorff (1672-1706), og dermed barnebarn av Ulrik Fredrik Gyldenløve.

Fra 1713 tjente han keiser Karl VI hvor han kjempet i Polen og i 1714 ble kaptein. Siden gikk han frivillig i dansk-norsk tjeneste, men vendte tilbake til keiseren i 1716. I 1721 ble han utnevnt til oberst og den 17. januar 1722 giftet han seg med Theodora Eugenia, baronesse von Schmettow (1705–1768).[6] Siden gikk han i tjeneste hos kong August II av Polen, der han ble utnevnt til generalfeltmarskalk og generalinspektør for det saksiske infanteri. I 1733 ble han satt til å organisere forsvaret av Kraków, og i 1734–35 kommanderte han de saksiske troppene ved Rhinen.

I 1737 ble han russisk generalløytnant, og i Russland giftet han seg med den polske generalfelttøymester Joh. Clement, greve av Branitzskys hustru, Barbara Magdalene Elisabeth (født Szembeck, 1701–1762). Löwendahl var formentlig blitt lovlig skilt fra sin første hustru, men den nye hustru ble derimot aldri skilt fra sin mann. Det varte derfor lenge, før hun ble ankerkjent som hans legitime ektefelle.[7] I 1740 ble han utnevnt til guvernør i Estland, og i Reval fødte hans nye kone ham sønnen François Xavier Joseph (1742-1808).[8]

I fransk tjeneste[rediger | rediger kilde]

Etter endt russisk tjeneste, gjorde Louis XV bruk av ham i den Den østerrikske arvefølgekrig. I 1743 ble han utnevnt til generalløytnant og konverterte samtidig til katolisismen.[9] I 1747 utførte han sin hovedbedrift, erobringen av Bergen op Zoom, hvoretter han ble utnevnt til markskalk av Frankrike.

Löwendahl opprettholdt en tett tilknytning til Danmark, og virket blant annet for gjenopprettelsen av «Royal Danois», som var et dansk regiment i fransk tjeneste. Han søkte også om bli opptatt i den danske grevestand som greve av Danneskjold-Løvendal.[10] Han døde den 27. mai 1755 i Paris.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]