Waitahapingvin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Waitahapingvin
Vitenskapelig(e)
navn
:
Megadyptes waitaha
Boessenkool m.fl.[1], 2009
Norsk(e) navn: waitahapingvin
Hører til: pingviner,
moderne fugler,
fugler
Habitat: marin og terrestrisk
Utbredelse: New Zealand

Waitahapingvin (Megadyptes waitaha) er en nå utdødd art i pingvinfamilien. Fuglen tilhørte slekten Megadyptes og levde på New Zealand. Den var søsterart til guløyepingvinen (Megadyptes antipodes), som er endemisk for New Zealand. Waitahapingvinen er trolig den seneste pingvinarten som har utdødd.

Australske og newzealandske forskerne oppdaget waitahapingvinen i november 2008, da de sammenlignet 500 år gamle beinrester fra et funn ved Marfells Beach (også kjent som Lake Grassmere) i Marlborough, på Sørøya, med prøver fra historiske og prehistoriske skjelletdeler og sammenlignet disse med DNA fra eksisterende pingviner av arten guløyepingvin.

Det er umulig å si noe sikkert om hvordan waitahapingvinen så ut, men forsker Sanne Boessenkool antyder at den trolig var omkring 10 prosent mindre enn guløyepingvinen.[1]

Man vet ikke nøyaktig når waitahapingvinen døde ut, men det har blitt antydet at det kan ha skjedd mellom år 1300 og 1500 e.Kr. Årsaken er at polynesierne (og rottene) invaderte New Zealand omkring år 1280[2][3], og man antar at arten kan ha blitt jaktet til utryddelse av maoriske nybyggere i tiden etter at de ankom.[4][1]

Arten er navngitt etter waitahaene, et stammefolk med maorier som besatte Sørøya på New Zealand, før de ble fortrengt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Ruddy-turnstone-icon.pngDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.