Vulkaner på Island

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Vulkansk aktivitet på Island»)
Grábrók-kraterne på Island.

Vulkaner på Island. Island har en høy konsentrasjon av aktive vulkaner på grunn av unike geologiske forhold. Øya har rundt 130 vulkanske fjell, hvorav 18 har hatt utbrudd siden bosetningen av Island begynte.

I løpet av de siste 500 år har Islands vulkaner trolig stått for 1/3 av den totale produksjonen av lava på kloden. Selv om utbruddet fra Laki i 1789 produserte den største mengden lava de siste 500 år, var utbruddet fra Eldgjá i 934 og andre utbrudd i den holocenske tidsepoken enda større.

Geologer forklarer den høye konsentrasjonen av vulkanske aktivitet i området med Islands plassering på Den midtatlantiske ryggen, og at det er et varmepunkt (hotspot) under øya. Island sitter på toppen av skillet mellom den eurasiske platen og den nordamerikanske platen, og det meste av den vulkanske aktiviteten er konsentrert rundt dette plateskillet, som krysser Island fra sørvest til nordøst. En del vulkanske aktivitet forekommer også i havet utenfor øya, spesielt utenfor sørkysten. Dette inkluderer undersjøiske vulkaner, og også nydannede vulkanske øyer slik som Surtsey og Jólnir.

Vulkaner på Island[rediger | rediger kilde]

Det finnes mange forskjellige vulkantyper på Island. Den mest hyppige typen er sammensatte vulkaner som er spredt over et stort område, og som vanligvis er en del av en kjede med vulkaner.

De viktigste vulkanene på Island er:

På den sørvestlige delen av øya[rediger | rediger kilde]

I de indre og nordlige områdene av øya[rediger | rediger kilde]

På Vestamanneyjar[rediger | rediger kilde]

Vestmannaeyjar-øygruppen utenfor sørkysten finner man også vulkaner. Øya Surtsey ble dannet under et undersjøisk utbrudd i 1963, og EldfellHeimaey som ble dannet i et utbrudd i 1973.

Geotermisk aktivitet[rediger | rediger kilde]

Det er også flere områder på øya som har stor geotermisk aktivitet, slik som den sentrale vulkanen Hengill med Hveragerði, Haukadalur med den velkjente Geysir, og Hveravellir.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]