Eyjafjallajökull

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eyjafjallajökull
Eyjafjallajökull-isbreen i 2009, i bakgrunnen øyene Vestamanneyar og Surtsey
Dimensjoner
Areal100 km²
Beliggenhet
Eyjafjallajökull ligger i Island
Eyjafjallajökull
Eyjafjallajökull
Eyjafjallajökull (Island)

Eyjafjallajökull, uttalt [ˈɛɪjaˌfjatlaˌjœkʏtl] er den sjette største isbreenIsland. Den ligger i Eyjafjöll i regionen Suðurland på sør-kysten av Island. Toppen ligger 1666 meter over havet, og navnet viser at den kan sees fra Vestmannøyene. Under breen ligger en vulkan som hadde utbrudd i årene 1821 til 1823 hvoretter den var inaktiv frem til utbruddet i 2010. Vulkanen er fire kilometer i diameter.[1]

Like østenfor Eyjafjallajökull ligger isbreen Mýrdalsjökull med vulkanen Katla under isen.

Geologisk aktivitet[rediger | rediger kilde]

Siden istiden har vulkanen under Eyjafjallajökull ofte vært aktiv. Vulkanen har hatt fire kjente utbrudd siden landet ble bebodd. Det første fant sted i år 920, det andre i 1612–13.

Det tredje utbruddet var et langvarig vulkanutbrudd i perioden 182123 som medførte et voldsomt isskred.

Ved utbruddene på 1600- og 1800-tallet la man merke til at Mýrdalsjökull hadde utbrudd samtidig. Man mistenkte dermed at det var en sammenheng mellom de to vulkanene. I Fimmvörðuháls (De fem stenmennens bergrygg), passet mellom Eyjafjallajökull og Mýrdalsjökull, har det blitt fastslått seismisk aktivitet de siste årene. Tallrike små jordskjelv og bevegelser i grunnen gjorde at man kunne slutte at begge vulkanene når som helst kunne få utbrudd.

Vulkanutbrudd i 2010[rediger | rediger kilde]

Eyjafjallajökull-isbreen i 2005
Høyde 1 666 moh.
LandIsland
RegionSuðurland, Sør-Island
FjellrekkeEyjafjöll
Siste utbrudd2010
Kart
Eyjafjallajökull
63°38′00″N 19°36′00″V

Like før midnatt lørdag 20. mars 2010 inntraff et vulkanutbrudd mellom Eyjafjallajökull og Mýrdalsjökull ved Fimmvörðuháls. Utbruddet førte til en evakuering av omkring 800 mennesker i to nærliggende landsbyer samt til kansellering av en lang rekke internasjonale flyruter til Keflavík internasjonale lufthavn som følge av voldsom røykutvikling fra utbruddet. Utbruddet er ikke under isen på toppen av Eyjafjallajokull, men litt lenger mot øst i den 1 km lange kløften Fimmvorduhals, som ligger ved vandrestien mellom Þórsmörk og Skógar.

Et nytt utbrudd fant sted like etter midnatt den 14. april, denne gang i den sørvestlige delen av Eyjafjallajökulls kraterområde, og en voldsom sky av vulkansk aske og røyk steg flere kilometer til værs fra den ulmende vulkanen. Ca. 700 mennesker ble evakuert i området på grunn av faren for jökulhlaup. Selve smeltevannet rant i første omgang ut på nordsiden av isbreen, hvor området er ubebodd. En stor del av flytrafikken i Nord-Europa måtte innstilles på grunn av den enorme askeskyen som drev østover, hele luftrommet over Norge ble stengt fra klokken 10.00 15. april.

Utbruddet 25. mars 2010
Askeskyen over Nord-Atlanteren 15. april 2010

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hundrevis evakuert etter vulkanutbrudd på Island». VG Nett. 21. mars 2010. Besøkt 21. mars 2010.