Hopp til innhold

Vulkankjegle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pu‘u ‘Ō‘ō, en sinder- og sprutkjegle på KīlaueaHawaii

Vulkankjegler er av de enkleste vulkanformasjonene i verden. De er bygd opp av fragmenter som er kastet opp (sprøytet ut) fra en vulkanventil og som samler seg opp i en haug rundt ventilen i form av en kjegle med et krater i midten. Vulkankjegler kan deles inn i forskjellige typer, avhengig av hva slags stoff som kastes ut i utbruddet. De vanligste typene er sprutkjegle, sinderkjegle, askekjegle og tuffkjegle.

Kjeglevulkaner er vulkaner med bratte skråninger, 33 graders helning eller mer. De blir maks 300 meter høye og er den minste av de tre vulkantypene. De andre typene er skjoldvulkan og sammensatt vulkan.[trenger referanse]

Sprutkjegle[rediger | rediger kilde]

En sprutkjegle er formet av smeltet lava som kastes ut fra en ventil. Gasser som utvider seg i lavafontenen river den flytende steinen inn i ujevne klumper som faller tilbake til jorden og danner en haug rundt ventilen. Den fremdeles delvis flytende steinen skvetter eller spruter når den treffer overflaten og haugen som dannes blir derfor kalt en spruthaug. Siden "dråpene" ikke er helt faste når de lander får hver partikkel en ujevn form og smelter sammen når de stivner, og på den måten er de forskjellige fra sinder og aske. Sprutkjegler er typiske for vulkaner med spesielt flytende magma, som de man finner på Hawaii.

Aske- og tuffkjegler[rediger | rediger kilde]

En askekjegle består av partikler med størrelse som i gjørme eller sand. Eksplosive utbrudd fra en ventil der magma vekselvirker med grunnvann eller sjøvann og produserer damp kalles freatisk. Vekselvirkningen mellom magma, utvidende damp og vulkanske gasser fører til at stort sett små partikler sprøytes ut, kalt vulkansk aske. Fallende aske har samme konsistens som mel. Løs aske danner en askekjegle, som blir en tuffkjegle eller en tuffring når aske blir fast (se også tuff). Uttrykket pyroklastisk kjegle benyttes ofte synonymt med tuffkjegle.

Et eksempel på en tuffkjegle er Diamond HeadWaikīkī i Hawaii.

Sinderkjegler[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Sinderkjegle

Sinderkjegle

En sinderkjegle er en vulkansk kjegle som nesten bare består av løse vulkanske partikler kalt sinder (pimpstein, pyroklastisk stein eller tefra). De består av partikler og klumper av størknet lava som kommer fra en enkelt ventil. Når den gassdrevne lavaen blir blåst kraftig ut av en ventil brytes den opp i små biter og størkner, før den faller ned tilbake som sinder rundt ventilen, og danner slik en sirkelformet eller oval kjegle. De fleste sinderkjeglene har et skålformet krater på toppen.

Sinerkjegler blir sjelden høyere enn 500–750 m i forhold til omgivelsene og siden de består av løsmasser blir de ofte raskt erodert bort, med mindre det skjer nye utbrudd.