Vratislav II av Böhmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vratislav II av Böhmen
Fødtca. 1035Rediger på Wikidata
Böhmen
Død14. jan. 1092Rediger på Wikidata
Böhmen
BeskjeftigelseKonge Rediger på Wikidata
Embete
  • Konge av Böhmen (1085–1092)
  • hertug av Böhmen (1061–1085) Rediger på Wikidata
EktefelleAdelaide av Ungarn
Świętosława Swatawa (1063–)[1]
FarBretislav I av Böhmen
MorJudith av Schweinfurt
SøskenOtto I av Olomouc
Spytihnev II av Böhmen
Konrad I av Böhmen
Jaromír
Barn
8 oppføringer
GravlagtBasilica of St Peter and St Paul

Vratislav II (født ca. 1035, død 14. januar 1092), var hertug av Böhmen, og senere den første böhmerske konge. Kongetittelen var imidlertid en personlig gave fra keiseren og ikke arvelig. Han var sønn av Bretislav I og Judith av Schweinfurt.

Etter farens død i 1055 ble han hertug av Olomouc, men en konflikt med broren Spytihnev II førte til at han måtte flykte til Ungarn. Med ungarsk hjelp gjenvant han sitt hertugdømme og ble forsonet med broren. Ved brorens død overtok han som hertug av Böhmen.

Nesten hele hans regjeringstid var preget av konflikter med hans yngre brødre, Konrad og Otto, som styrte hver sin del av Mähren, og Jaromir som var biskop i Praha.

Vratislav II giftet seg første med den ungarske prinsesse Adelheid, og etter hennes død ektet han den polske prinsesse Swatawa, for å bedre forholdet mellom landene. Forsøket var imidlertid mislykket, og i 1070 og 1071 var flere grensetrefninger mellom de to rikene.

Siden både Böhmen og Polen var vasaller av den tyske kongen, innkalte Henrik IV høsten 1071 Vratislav og Boleslaw II av Polen til Meissen for å tvinge fram en fredsavtale. Det lyktes ikke, men Vratislav ble en viktig støttespillere av Henrik. Hans soldater deltok i felttog mot de opprørske tyske adelen og i Italia. Böhmen opplevde i denne perioden borgerkrigslignende forhold, samtidig som det var kriger mot Polen i Schlesien.

Etter seieren mot sakserne ga Henrik i 1076 Vratislav Mark Lausitz, men tok senere området tilbake og tilbød isteden Vratislav markgrevskapet Østerrike, men Vratislav var ikke i stand til å erobre fra markgrev Leopold II. I 1085 Vratislav oppgi sitt krav på Østerrike, men fikk til gjengjeld kongetittelen. Den 15. juni 1086 ble han kronet i Praha som den første bøhmiske kongen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Peerage person ID p894.htm#i8933, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d The Peerage[Hentet fra Wikidata]