Vonheim (Snåsa)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Forsamlingshuset Vonheim ligger i Snåsa kommune i Trøndelag. Bygget ble oppført av Snåsa arbeidersamfunn og sto ferdig i 1901. Det ble innviet 20. oktober samme år. Vedtak om å oppføre et forsamlingslokale for arbeidersamfunnet var fattet allerede i 1892 og en byggekomite ble opprettet i 1899. Byggmestre var Formo og Rossen fra Grong.

Vonheim ble primært oppført for å huse Snåsa arbeidersamfunns aktiviteter. I tillegg til å fungere som bygdas festlokale, var VOnheim også arena for møteaktivitet knyttet til rikspolitikk, kvinnesak og sanitetsarbeid, målsak og avholdssak. Kommunen overtok som eier av huset i 1935. I dag er Vonheim en del av Snåsa bygdemuseum.

Fredning[rediger | rediger kilde]

Vonheim ble fredet av Riksantikvaren i september 2013. Fredningen var knyttet til stemmerettsjubileet 2013: Etter at Fredrikke Marie Qvam fra Norske Kvinners Sanitetsforening holdt foredrag på Vonheim i 1912, ble Snåsa Sanitetsforening stiftet. Foreningen hadde sine møter på Vonheim, og drev Snåsa kino fra på Vonheim fra 1920.

Fredningen omfatter uthus med vedboder og utedoer. Grunnlag for fredningen er blant annet at Vonheim har en dokumentert posisjon i Snåsas sosiale og organisatoriske liv, bygningene er lite endret og Vonheims historie viser med tydelighet hvor viktige forsamlingshusene har vært som arena for samfunnsutviklingen i Norge, særlig i første halvdel av 1900-tallet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]