von Ahnska magasinet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kortsiden (mot Umeälven).
Langsiden på von Ahnska magasinet (mot gården).

von Ahnska magasinet er et havnelager, som ligger i kurven i Västra Strandgatan i Umeå vid Umeälven like vest for Tegsbron. Magasinet er fra 1980 et byggnadsminne.

Magasinet var opprinnelig en låvebygning i tømmer bygd av oberstløytnant Ludvig August von Hedenberg i 1887. Året etter brant Umeå men låven klarte seg, og bygningen ble samme år kjøpt av Johan Viktor von Ahn (født 1843). Han tilhørte en kjent Umeåslekt som opprinnelige kom fra Tyskland der den er adelig, og var handelsmann i Umeå. von Ahn lot bygge til en lang lengde mot elven, slik at langsiden på bygget kom til å gå parallelt med dagens E4.

Carl Fridolf Engelbert Sandgren var arkitekt. Han er arkitekten bak seks byggnadsminner, deriblant Moritzska gården, Lektor Waldenströms hus i Umeå, Gamla folkskolan i Lycksele, og andre kjente Umeåhus som Blå huset, Skolgatan 79 og Skolgatan 91. Sandgrens bygninger kjennetegnes av gjennomarbeidede fasadedetaljer og inndelinger i en typisk nyrenessansestil, men von Ahnska magasinet med sin praktiske funksjon skiller seg radikalt fra Sandgrens øvrige verk.

Forskjellen i marknivå har blitt kompensert ved at trapper av steinsokler sørover danner etasjer i bygningen som er en etasje høyere mot elven enn mot Storgatan. Hovedinngangen ligger i nord og vender mot Storgatan og den sørlige kortsiden strekker seg nesten helt ut mot Västra Strandgatan. Bygningens vinduer har grønnmalte lemmer i samme farge som de mange portene på nederste nivå. Fasaden er i rødmalt tømmer av samme västerbottentype som var standard for Umeås bygninger innen bybrannen. Vest for bygningen er det en gressplen mot veien, mens det er asfaltert på den østre siden.

von Ahnska magasinet eies av Umeå Energi som også eier Smörasken i samme kvartal.

Kilder[rediger | rediger kilde]