Volda Elektriske Mylne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Volda Elektriske Mylne, vanligvis kalt Mylnå

Volda Elektriske Mylne er en mølle som maler med kvernsteiner. Virksomheten ligger i VoldaSunnmøre.

Historie[rediger | rediger kilde]

Møllen i Volda startet opp i 1868. Da ble den drevet med vannhjul. Aarflot-folket som stod bak, mente at det ville være god forretning å male for andre korndyrkende bønder. De fortsatte imidlertid stort sett med å male på sine egne gårdskverner, og det ble vanskelig å få tak i korn. Det ble derfor satset på guano. Eierne kjøpte fiskeavfall som de fraktet hjem, tørket og malte. Etterspørselen etter gjødsel var stor, og det gikk godt en stund. Etter hvert ble det startet guanomøller nærmere ilandføringsstedene for fisken, og møllen i Volda ble utkonkurrert.

I 1930 ble møllen flyttet og elektrifisert og fikk navnet Volda Elektriske Mylne. Etter en brann i 1936 ble den plassert der den nå ligger. Etter hvert sluttet bøndene å male selv, og møllen fikk mer å gjøre.

Det ble vanlig at møller i Norge byttet ut kvernsteinene med hammerkverner. Dette var en dyr investering som de fleste bygdemøller ikke hadde råd til. De fleste ble avviklet, og møllen i Volda ble enerådende på Sunnmøre. Virksomheten fortsatte med å male på kvernsteiner. I 1973 ble Volda Elektriske Mylne overtatt av Felleskjøpet. Produksjonen fortsatte, om enn i tildels svært liten målestokk. I 1999 ble møllen nedlagt etter mye debatt og protest.

Møllen i dag[rediger | rediger kilde]

Volda Elektriske Mylne startet opp igjen i 2001. Den siste disponenten fra felleskjøpstiden, Elias Moe, overtok anlegget.

Det blir nå satset på maling av spelt. På kverner med kvernsteiner kan man, i motsetning til på hammerkverner, male korn med skallet på. Når det skallrike speltkornet blir malt på steinkverner, blir melet mer fiberrikt enn på hammerkverner, der man må fjerne skallet før maling.

Produksjonen og vareutvalget har blitt større i de senere år.

Mylnå, som er den dagligdagse betegnelsen på virksomheten, har startet med eget utsalg der det blant annet selges mel og brød. På lørdager er det ofte mulig å få kjøpt speltgrøt.

I juni 2008 tildelte Norsk Kulturarv Olavsrosa til Volda Elektriske Mylne.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata