Troende dåp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Voksendåp)
Hopp til navigering Hopp til søk

Troendes dåp (også kalt bibelsk dåp eller voksendåp) er en dåpsform, der den som blir døpt, bevisst velger å bli døpt. Dåpen er frivillig og skjer på den kristnes bekjennelse og tro, og ikke på grunn av alder eller fordi en blir voksen. Den eneste betingelse for å bli døpt er bekjennelsen av å tro på Jesu Kristi frelsesverk.[1] Det er ikke uvanlig at ganske unge mennesker lar seg døpe. Troendes dåp står slik i et motsetningsforhold til barnedåpen, der det er noen andre (foreldrene) som bestemmer hvorvidt dåpen skal finne sted.

Baptister, mennonitter (anabaptister), noen unitarer, pinsebevegelsen og De Frie Evangeliske Forsamlinger praktiserer troendes dåp. Baptistene og pinsevennene døper etter det baptistiske dåpssyn med full nedykking i vann. Til dette formål har de et dåpsbasseng i menighetslokalet. Andre kirkesamfunn har overøsning av vann som normal dåpsform. Mennonittene praktiserer begge former.

Voksendåp[rediger | rediger kilde]

Mange trossamfunn som vanligvis er mest kjente for å praktisere barnedåp, har også praksis med voksendåp som alternativ, blant annet i Den norske kirke. I slike trossamfunn vil voksendåpen erstatte både barnedåp og konfirmasjon. I noen kirkesamfunn er dåp som barn eller troende (voksen) valgfritt. Dette gjelder blant annet metodistene [2].

Troende dåp med full neddykking i et dåpsbasseng.
Troende dåp utendørs
Troende dåp med overøsing av vann i Benin.

Det baptistiske dåpsyn - med full neddykkelse[rediger | rediger kilde]

Baptistene og pinsevennene døper etter det baptistiske dåpssyn, med full neddykkelse i vann. Dette er ment å symbolisere Jesu død og oppstandelse: Dåpskandidaten dykkes under vann (døden), og løftes opp igjen (oppstandelsen).[3] [4] [5] De fleste menigheter som praktiserer dåp etter det baptistiske dåpssyn, har dåpsbassenger i menighetslokalet. Slike basseng er vanligvis på ett par kvadratmeter og med omtrent 60 cm vanndybde. Men det finnes vanligvis ingen begrensninger i forhold til stedet, foruten at det må være «nok vann», derfor kan dåp skje i svømmebasseng eller utendørs i en elv eller et vann.

Det gis ingen formell dåpsopplæring ettersom dåpen er frivillig. Det er vanlig at dåpskandidatene blir spurt på forhånd, om de forstår innholdet i dåpen og den kristne tro. Praktisk foregår dåpen med full neddykking i vann, like etter at dåpskandidaten har vitnet om (bekjent) sin tro for menigheten.[4] [5]

Dåpen har ingen betydning i forhold til frelsen, men er en god samvittighetspakt mellom den som lar seg døpe og Gud.[6] Å være troende døpt er vanligvis nødvendig for medlemskap kirkesamfunn som praktiserer troende dåp. Personer som er døpt som barn i andre kirkesamfunn, døpes på nytt.

Barnevelsignelse og konfirmasjon[rediger | rediger kilde]

Kirkesamfunn som praktiserer dåp etter det baptistiske dåpssyn, døper ikke spedbarn.[trenger referanse] Men det er noen få unntak, mest i Sør-Amerika. For unge barn (spebarn) er det vanlig å ha en barnevelsignelse, som er en bønn og velsignelse av barnet. Dette regnes ikke som en dåp. Denne seremonien er en markering i et av menighetens møter, som regel i et søndagsmøte. Dette skjer gjerne når barnet er noen måneder gammelt. Praktisk foregår det ved at familien kommer fram, pastoren holder barnet, og hele menigheten er med i bønn og velsignelse av barnet.

I konfirmasjonsalder er det vanlig å gjennomføre en konfirmasjon. I Norge det ettårige kurset tentro (frikirkelig konfirmasjon).[7]

Treenighetsformularet[rediger | rediger kilde]

Enkelte pinsesamfunn, som United Pentecostal Church International og noen baptistkirker, bruker ikke treenighetsformularet, «... i Faderens, Sønnens og Den hellige ånds navn», men døper alene «i Jesu navn». En baptistisk dåp blir av andre kirkesamfunn, bare ansett som «gyldig», dersom det framgår av dåpsattesten at den skjedde ved bruk av treenighetsformularet.[trenger referanse]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bibelen: Evangeliet etter Markus, 16,16. «Den som tror og blir døpt, skal bli frelst. Men den som ikke tror, skal bli fordømt.»
  2. ^ Metodistkirkens lære og teologi www
  3. ^ Bibelen: Paulus brev til kolosserne, 2,12. «For i dåpen ble dere begravet med ham, og i den ble dere også reist opp med ham, ved troen på Guds kraft, han som reiste Kristus opp fra de døde.»
  4. ^ a b Pinsebevegelsen i Norge – Trosgrunnlag - om dåpen www
  5. ^ a b Baptistene i Norge – Tro - om dåpen www
  6. ^ Bibelen: Peters første brev, 3,21. «....men en god samvittighets bekjennelse til Gud, i kraft av Jesu Kristi oppstandelse.»
  7. ^ Tentro - frikirkelig konfirmasjon www Arkivert 25. oktober 2016 hos Wayback Machine.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]