Voksendåp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Voksendåp (kalles også «troende dåp») er en dåpsform, der den som blir døpt, bevisst velger å bli døpt. Voksendåp står slik i et motsetningsforhold til barnedåp, der det er noen andre (foreldrene) som bestemmer hvorvidt dåpen skal finne sted. Mens voksendåp i seg selv er et tegn på at man er kristen, vil trossamfunn gjerne forvente at en person som ble døpt som barn også vedkjenner seg den kristne tro i voksen alder, ved konfirmasjon.

Voksendåpen er frivillig og skjer på den kristnes bekjennelse og tro, og ikke på grunn av alder eller som et overgangsrituale fordi man blir voksen. Den eneste betingelse for å bli døpt er i de fleste trossamfunn bekjennelsen av å tro på Jesu Kristi frelsesverk. Derfor kalles dåpen troende dåp. Andre trossamfunn kan tillegge dåpen symbolsk funksjon som opptakskriterium i menigheten, f.eks. hos unitarene.

Troende dåp praktiseres blant annet av baptister, mennonitter (anabaptister), noen unitarer, Pinsebevegelsen og De Frie Evangeliske Forsamlinger.

Mange trossamfunn som vanligvis er mest kjente for å praktisere barnedåp, har også praksis med voksendåp som alternativ, som f.eks. i Den norske kirke. I slike trossamfunn vil voksendåpen erstatte både barnedåp og konfirmasjon.

Hos baptistene foregår dåpen med full nedykking i vann. Til dette formål har de et basseng i kirken, på ett par kvadratmeter og med omtrent 60 cm vanndybde. Andre kirkesamfunn har overøsning av vann som normal dåpsform. Mennonittene praktiserer begge former.

Se også[rediger | rediger kilde]