Vladimir Vysotskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vladimir Vysotskij
Russisk frimerke med Vladimir Vysotskij, 1999, 2 rub. (Michel 761, Scott 6547)

Vladimir Semjonovitsj Vysotskij (russisk: Влади́мир Семёнович Высо́цкий; født 25. januar 1938 i Moskva, død 25. juli 1980) var en russisk sanger, poet og skuespiller.

I løpet av hans liv, som varte i bare 42 år, ble han kjent over hele Sovjetunionen som skuespiller, både i teateret og på film, som komponist, musiker og poet. Foreldrene ble tidlig skilt og han bodde store deler av barndommen hos moren. Han begynte på ingeniørskolen i 1955, men fant ut etter ett år at han heller ville skuespiller. Han utdannet seg dermed til skuespiller og medvirket i 26 filmer, i tillegg til mange roller ved teateret. Den store stjernen han fikk blant russerne skyldes imidlertid hans sanger som han skrev over 1000 av.

Hans sanger ble av myndighetene regnet som kritiske mot de styrende, og bare en liten del av det han skrev ble utgitt i Sovjetunionen. Likevel ble han regnet av menigmann som en av dem som talte deres stemme. Hans død skapte nasjonal sorg, av en slik karakter bare som bare har blitt de store politiske lederne i Sovjetunionen til del.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]