Vittorino da Feltre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vittorino da Feltre
Pisanello, medalje med Vittorino da Feltre (1446).

Vittorino da Feltre (født i 1378 i Feltre, død 2. februar 1446 i Mantua) var en italiensk lærd og humanist i renessansen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Han het egentlig Vittorino Ramboldini. Han studerte på universitetet i Padova under Gasparino da Barzizza og underviste der senere. Fra 1415 studerte han gresk i 18 måneder på en skole grunnlagt av Guarino da Verona, i Venezia. Som gjenytelse underviste han i latin. Under pesten forlot de Venezia, og dro til Padova.

Mantova[rediger | rediger kilde]

Etter noen år ble han kalt av markgreven av Mantua til å undervise hans barn.

Han ble forstander for en skole, Casa Giocosa, dvs. «det glade hus», og underviste barn fra de formuende klasser sammen med barn fra de fattigere befolkningslag. Skolen holdt til i et palass i landskapet Mincio, nordøst for Mantua. Han underviste i det som skulle bli for renessansen typiske emner, som skuille sette sitt preg på flere århundres europeisike pedagogiske plan: Vitenskap, historie, geografi, musikk og kroppsøvelse.

Vittorino da Feltre: «Ikke alle er kalt til å bli jurister, leger, filosofer, og leve for offentlighetens øyne. Alle har ikke heller fått en lysende intelligens i gave fra naturen, men alle er vi skapt til et liv av sosiale plikter, alle er vi ansvarlige for den personlige innflytelse, som utgår fra oss.»

Utførlige skildringer av hans vis å undervise på finnes i en biografisamling av hans samtidige Vespasiano da Bisticci fra 1483[1]; forfatteren roser Vittorinos dygder.

Mange skoler i Europa imiterte hans fremgangsrike skole.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vespasiano da Bisticci. Große Männer und Frauen der Renaissance. München: Beck. s. 282-286. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gregor Müller: Mensch und Bildung im italienischen Renaissance-Humanismus. Vittorino da Feltre und die humanistischen Erziehungsdenker. Koerner, Baden-Baden 1984, ISBN 3-87320-409-6
  • Edward R. Tannenbaum: Västerlandets historia, 1. Wahlström & Widholm: Stockholm 1971