Vito Corleone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et graffitiportrett av Vito Corleone på en gate i Legutio i Spania.

Vito Andolini Corleone er en rollefigur i Mario Puzos roman Gudfaren og i Francis Ford Coppolas filmtrilogi (Gudfaren, Gudfaren 2 og Gudfaren 3). Han ble spilt av Marlon Brando i første film, og av Robert De Niro i oppfølgeren. Begge vant Oscar-priser for sine rolletolkninger.

Ifølge boken ble Vito Corleone født på øya Sicilia i Italia, men han immigrerte senere til USA for å bygge opp et mafiaimperium. Han var den første lederen av den beryktede Corleone-familien, og etter hans død ble ledelsen overtatt av sønnen Michael Corleone. Vito hadde to sønner til, Santino («Sonny») og Frederico («Fredo»), og datteren Constanzia («Connie»). Vito har også adoptert Sonnys kamerat Tom Hagen, som blir familiens advokat og rådgiver (consigliere). Vitos rikdom er bygget på gambling, smugling og korrupsjon, men han er likevel kjent som en snill, gavmild mann med et moralsk kompass. Han verdsetter lojalitet og familie svært høyt. Vito er også en tradisjonalist som krever respekt fra alle rundt seg. Selv de nærmeste kaller ham «gudfar» og «Don Corleone» framfor Vito.

Vito-replikken «I'm gonna make him an offer he can't refuse.» («Jeg skal gi ham et tilbuds han ikke kan avslå») ble i 2005 kåret til den nest beste replikken i amerikansk filmhistorie, i kåringen AFI's 100 Years…100 Movie Quotes.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]