Vitale Falier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vitale Faliers våpen

Vitale Faliero Dodoni også kjent som Falier de' Doni, eller Vitale Falier (ukjent fødselsår, død 1096) var doge av Venezia i årene 1084–1096.

Han kom fra en aristokratisk veneziansk familie, sannsynligvis fra Fano.[trenger referanse] Han var medlem av minor consiglio (en forsamling rådgivere for dogen) og ble valgt til doge i opprøret som styrtet Domenico Selvo i desember 1084. Det er mulig Faliero selv tok initiativ til opprøret.[trenger referanse]

Han er den første dogen med kjent avbildning,[trenger referanse] angivelig portrettert ved siden av høyalteret i Markuskirken. Det er under doge Vitale Faliero at det for første gang finnes skriftlige kilder til karnevalet i Venezia.

Da han ble doge støttet Venezia Det bysantinske rike i krigen mot normannerne under Robert Guiscard. Våren 1095 vant den venetianske flåten et stort sjøslag ved Butrinthos i dagens Albania som hevnet Selvos nederlag på Korfu. Byens prestisje ble gjenvunnet, som vitnes av besøket av keiser Henrik V som Venezia var alliert med mot paven, for vigslingen av St.Markusbasilikaen som var under oppbygging igjen. I siste delen av styreperioden ble Venezia rammet av jordskjelv, sjøstorm og hungersnød.

Faliero døde i desember 1095. Sønnen Ordelafo ble senere doge.


Forgjenger:
 Domenico Selvo 
Doge av Venezia
Etterfølger:
 Vitale Michiel I