Vishnu Digambar Paluskar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vishnu Digambar Paluskar
Vishnu Digambar Paluskar 1973 stamp of India.jpg
Født18. aug. 1872Rediger på Wikidata
KuruntwadRediger på Wikidata
Død21. aug. 1931[1]Rediger på Wikidata (59 år)
Beskjeftigelse Musikkpedagog, sangerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Britisk IndiaRediger på Wikidata

Vishnu Digambar Paluskar (født 18. august 1872, død 21. august 1931) var en indisk hidustanimusiker. Han sang den opprinnelige versjonen av Bhajan Raghupati Raghava Raja Raj , bedre kjent som Gandhis favorittsang og grunnla Gandharva Mahavidyalaya i 1901. Hans opprinnelige etternavn var Gadgil],[2] men som de stammet fra landsbyen Palus (nær Sangli), kom til å bli kjent som Paluskar-familien.

Tidlig liv og bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Vishnu Digambar Paluskar ble født i en Marathi familie av Kurundwad, en liten by som heter Bellgaon som under Deccandivisjon av Bombay under Britisk styre, i dagens Maharashtra. Hans far, Digambar Gopal Paluskar, var en sanger Kirtan-sanger (en religiøs sang).´ Han gikk til en lokal skole i Kurundwad for grunnskolen. Men tragedien rammet Paluskar på et tidlig alder. I løpet av en Hinduistisk festival kalt Datta Jayanti, eksploderte fyrverkeri nær hans ansikt hans skade begge hans øyne. I den lille byen var det var ingen umiddelbar behandling tilgjengelig, og Paluskar mistet synet.Likevel,han fikk synet tilbake noen år senere.

Rajen av Miraj så guttens talent og satte han under veiledning av Balakrishnabuwa Ichalkaranjikar, en lærd musiker. Paluskar sang med ham i 12 år da deti 1896 ble anstrengte relasjoner mellom lærer og elev.

Musikalsk Reise[rediger | rediger kilde]

Etter at Paluskar begynte å turnere over hele India studert den musikalske tradisjoner i hver del av Nord-India. Han reiste fra sted til sted og besøkte kongelige familier i byer som Baroda og Gwalior. Men han brøt en lang tradisjon i Indisk musikk ved å gi en offentlig konsert i Saurashtra og tok inngangspenger. Til da ble konserter bare fremført i palasser eller templer. Han studerte brijbhasha, en dialekt av hindi, han snakket mathura. vishnu Dhan møtte Pandit Chandan Chaube og lærte Dhrupad musikk fra ham. I 1901 kom han til Lahore, hvor han bestemte seg for å etablere en musikk-skole.

Gandharva Mahavidyalaya[rediger | rediger kilde]

Den 5. mai 1901 grunnla Paluskar Gandharva Mahavidyalaya, en skole Som ga formell undervisning i indisk klassisk musikk. Dette var en skole som var åpen for alle, og en av de første i India som fikk offentlig støtte. Det var en utfordring til den tradisjonelle metoden hvor en student bodde under lærerens tak. Mange studenter fra skolen ble respekterte musikere og lærere i Nord-India.

I september 1908 reiste Paluskar til Bombay (nå Mumbai) for å etablere en gren av skolen.For å imøtekomme alle studenter, han tok opp lån, bygget en ny skolebygning og internat. For å nedbetale lånet ga han flere offentlige konserter. Men mens han var på konsertturne i 1924 tok Paluskars kreditorer beslag hans eiendommer og auksjonert bort skolen.

Død[rediger | rediger kilde]

Paluskar døde 22. august 1931, tre dager etter sin 59. fødselsdag . Den 21. juli 1973 utga det indiske postverket et minnefrimerke. I dag er Paluskar sett på som den musikeren som tok hensyn til klassisk musikk, spesielt hindustansk klassisk musikk. Han har skrevet en bok om musikk kalt Sangeet Bal Prakash Hans elever, Vinayakrao Patwardhan, Omkarnath Thakur, Narayanrao Vyas, Shankarrao Vyas, og B. R. Deodhar ble kjente klassiske sangere og hans sønn Dattatreya Vishnu Paluskar som også er utdannet i klassisk musikk bærer sin fars arv videre.

I 2000 kåret magasinet India Today Pandit Paluskar til å være en av de 100 mennesker som har formet India

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, BNF-ID 15042270w[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «RMIM Archive Article "107"».

Videre lesning[rediger | rediger kilde]

  • Deva, B. Chaitanya (1981). An Introduction to Indian Music. Publications Division, Ministry of Information and Broadcasting, Government of India.