Miraj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Miraj
Marathi: मिरज
Mirajmarketnorth.jpg
Laxmi marked i Miraj
LandIndia India
DelstatMaharashtra
DistriktSangli
Retningsnummer0233
Posisjonskart
Miraj ligger i India
Miraj
Miraj
Miraj (India)
Kart
Miraj
16°50′N 74°38′Ø

Miraj (Marathi: मिरज) er en by i Sangli distrikt i den indiske delstaten Maharashtra. Byen er etter hvert vokst sammen med Sangli, slik at de utgjør det nest største urbane området i delstaten etter Mumbai. Byen har historiske tradisjoner helt tilbake til 1024, i 1819 ble den en vasallstat under det britiske imperiet og i 1948 gikk den inn i Unionen India.

Sykehusby[rediger | rediger kilde]

Byen er sammen med Sangli et viktig medisinsk sentrum i India med over 800 sykehus og to medisinske colleger i området. Wanless Hospital ble startet av misjonslegen William Wanless i 1894 og er nå oppkalt etter ham. Det er det eneste spesialistsykehuset mellom Pune og Bangalore og var sykehuset hvor dr. Padhi i 1954 gjennomførte den første åpne hjerteoperasjonen i India. Det er også et kreftsykehus, to ortopediske sykehus og et homøopatisk sykehus i byen.

Klassisk indisk musikk[rediger | rediger kilde]

Miraj er også sentrum for klassisk indisk musikk. Administrasjonen for Gandharva Mahavidyalaya, en skole for klassisk indisk musikk med avdelinger flere steder, ligger her. Byen er også kjent for produksjonen av indiske musikkinstrumenter som sitar, sarod og tambura, strengeinstrumenter av tre.

Transport[rediger | rediger kilde]

Central Railway har et viktig knutepunkt for jernbane i Maharashtra. I sin tid hadde stasjonen hele tre forskjellige sporvidder, men fra 2008 er det bare normalspor.

Det gamle fortet[rediger | rediger kilde]

Det gamle fortet i Miraj viser at byen har vært sentral for mange hærførere, blant annet i forbindelse med felttog mot Goa. Fortets staselige hovedport, som var over 9 meter høy, ble ødelagt på slutten av 1990-tallet.