Virunga nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Virunga nasjonalpark
   UNESCOs verdensarv   
LandDen demokratiske republikken Kongos flagg Den demokratiske republikken Kongo
Innskrevet1979
Kriterium VII, VIII, X
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 63
Virunga nasjonalpark ligger i Den demokratiske republikken Kongo
Virunga nasjonalpark
Virunga nasjonalpark (Den demokratiske republikken Kongo)

Virunga nasjonalpark (Parc National des Virunga) ble etablert som Albert nasjonalpark i 1925 (Parc National Albert), og ble med det Afrikas første nasjonalpark. Den omfatter i dag et cirka 7 800 km² stort område mellom Virungafjellene i sør og Ruwenzorifjellene i nord, i de østlige delene av Den demokratiske republikken Kongo. Parken er spesielt kjent for sine sjeldne fjellgorillaer, og den grenser til Parc National des Volcans i Rwanda og Ruwenzori nasjonalpark i Uganda.

Noen år etter at DDR Kongo fikk sin frihet fra Belgia (1960) byttet parken navn, til Virunga nasjonalpark (1969). Nasjonalparken ble videre erklært som et verdensarvområde i 1979.

Nasjonalparken ble primært opprettet for å beskytte fjellgorillaene i Virungafjellene, og til å begynne med var den begrenset til områdene mellom de tre vulkanene i sør. Nå omfatter imidlertid Virunga nasjonalpark både de vestlige delene av Lake Edward, som er kjent for flodhester, og områdene sør og nord for innsjøen. Dette omfatter flere landskapstyper, som myr, grassletter, lavasletter rundt vulkanene Nyiragongo og Nyamuragira, og fjell med snødekte topper.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]