Ruwenzori nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ruwenzori nasjonalpark
   UNESCOs verdensarv   
Daggry over Ruwenzorifjellene
LandUgandas flagg Uganda
Innskrevet1994
Kriterium VII, X
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 684
Ruwenzori nasjonalpark ligger i Uganda
Ruwenzori nasjonalpark
Ruwenzori nasjonalpark (Uganda)

Ruwenzori nasjonalpark er en nasjonalpark og et verdensarvområde i Ruwenzorifjellene i Afrika. Området regnes som et av Afrikas fineste høyfjellsområder og omfatter ca. 1000 km², med flere fosser, sjøer, isbreer, og Afrikas tredje høyeste fjell: Mount Stanley (også kjent som Mont Ngaliema og Margherita Peak, det siste etter den høyeste toppen).

Parken representerer naturlige habitater for flere truede arter. Vegetasjonen kan deles i fem soner: Montan skog vokser opp til 2400 moh. Deretter kommer bambusskog opptil 3000 moh, trelyng og andre høye busker opptil 3800 moh og afroalpin hei opptil 4400 moh.

Blant de truede artene i parken er afrikansk skogselefant, østlig sjimpanse og svartluemarekatt. Antilopearten ruwenzoriduiker er endemisk for den subalpine sonen i Ruwenzori.

Fjellkjeden, som er ca. 75 x 45 km i utstrekning, er dannet ved landheving i Riftdalen. Den anses av mange å være de Månefjellene som Ptolemaios og andre nevnte, men hans beskrivelse er for vag til å fastslå dette endelig.

Sammen med Kilimanjaro og Mount Kenya er Mount Stanley det eneste fjellet i Afrika med snødekke hele året.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]